A rendőrség visszavonhatja annak a járművezetőnek a vezetői engedélyét, aki hibásan olvas le egy forgalmi rendszámot 20 méteres távolságról.

A hír még csak tervezet ugyan, de hamarosan valósággá válhat az Egyesült Királyság közútjain. Három területi egység rendőrsége tervezi olyan közúti ellenőrző akciók végrehajtását, amelyek során az ellenőrzés helyszínén áthaladó valamennyi jármű vezetőjét megállítják, és látásvizsgálatnak vetik alá.

A tesztcélokat is szolgáló akciók adatai arra mutathatnak rá, mennyire gyakori a látásukban korlátozott járművezetők részvétele a közúti forgalomban, milyen mélységűek a látásproblémák, melyik nemhez, illetve korcsoporthoz kötődnek a leginkább.

Az adatok ismeretében a rendőrség intenzív közlekedésbiztonsági, felvilágosító kampányt tervez folytatni annak megértetése érdekében, mennyire fontos a látás szerepe a biztonságos közlekedésben. A prevenció azonban csak egyik oldala a tervezett kampánynak, mert az intézkedésekhez – amennyiben az indokolt – szigorú szankció is társulhat.

Az intézkedő rendőrök ugyanis kérhetik a járművezető jogosítványának sürgős bevonását, amennyiben a helyszíni látásvizsgálat eredménye alapján az érintett személy további járművezetése komoly kockázatot jelent a közúti közlekedés biztonságára, más úthasználók, közlekedők életére, testi épségére.

A vezetői engedély bevonása természetesen nem végleges. Amennyiben a járművezető látásában kedvező változások következnek be, az érintett a közúti forgalomban való biztonságos részvételre ismét alkalmassá válik, és ezt orvosi iratokkal igazolja, abban az esetben jogosítványát visszakaphatja (ehhez elég lehet már egy megfelelő szemüveg használata is, vagy az esetleges vérnyomásproblémák, ill. cukorbetegség megfelelő kezelése, súlyosabb esetben műtét végrehajtása stb.).