Nagyon divatos burkolóanyagnak számítanak mostanában a természetes fához megtévesztésig hasonló, meleg árnyalatú kerámia padlólapok, amiket nem csak olyan helyiségekben használnak szívesen a lakberendezők, ahol hagyományosan járólappal burkolnak – például a konyhában vagy a fürdőszobában – hanem a lakás minden pontján. Kifejezetten előnyös ez abból a szempontból, hogy egységessé válhat így akár a teljes lakótér padlója, ami tágasság- érzetet és eleganciát kölcsönöz az otthonunknak.  De emellett számos jó tulajdonsága van még a fahatású gres padlóburkolatoknak.

Fát utánoz a kő

A Stavmat kereskedéseiben válogatva több olyan, különböző árnyalatú lapra is bukkantunk, amelyek annyira hasonlítottak a fa padlóhoz, hogy meg kellett érintenünk, hogy kiderüljön, miből is készültek. A természtes fa utánzása gyakorlatilag tökéletesen sikerült ezeknél a termékeknél, és az áru azonnal „el is adta magát”, hiszen eredetileg laminált padlóelemekért tértünk be a Stavmathoz, de végül fa hatású greslapokkal megrakodva távoztunk.
Hosszas töprengés előzte meg, mire a laminált padló mellett tettük le a voksunkat: elsősorban az anyagból áradó, a fa parkettáéhoz nagyon hasonló otthonosság, melegség és természetesség, valamint a tisztíthatóság volt a döntő, és ezek a szempontok legyőzték a hátrányokat – például a rendszeres karbantartási igényt és az óvatos használat követelményét is. A greslapokat látva azonban nagyon gyorsan átértékeltük a döntésünket, mert meglepődve azt láttuk, hogy a „kő” is képes azt a kellemes érzést nyújtani, amit a fa, illetve a laminált padló. Leszámítva természtesen, hogy nem tűnik olyan melegnek, ha mezítláb lépünk rá. Mivel azonban nálunk padlófűtés van, ez nem volt szempont, sőt mivel a greslap jobban felveszi a hőt, mint a fa vagy a laminált padló, ezért nem csak a járófelület lesz kellemesen meleg, hanem a fűtés hatékonysága is megnő – márpedig ez a havi rezsiben is meglátszik.

Jobb, mint a parketta – a fa utánzatú greslapok előnyei (X) 1

Az egész lakás burkolható vele

Eredetileg csak a nappali és a hálószobák burkolását terveztük laminált parkettával, a többi helyiségbe a szokások szerint nagy kopásállóságú, a vizet, sarat, apró kövek és homokszemek csiszoló-karcoló hatását jobban bíró járólap került volna – valószínűleg valamilyen modernebb, nagyobb méretű kivitelben. A fa utánzatú greslap azonban e tekintetben is felülírta a terveket, és úgy döntöttünk, az egész lakást ugyanazzal a mintájú és színű lappal burkoljuk le. Ez egyrészt sokkal divatosabb, elegánsabb dolog, másrészt optikailag sem szabdalja fel külön terekre a lakást úgy, mintha helyiségenként más és más burkolat lenne a padlón. Egybefolyó, egyöntetű látványt kapunk így, amitől tágasabbnak tűnik az egyébként nem túl nagy lakásunk, és rendezettebb, letisztultabb, nyugodtabb lesz tőle az egész otthon atmoszférája. A végső indokot pedig a kutyánk, az öreg Bódis szolgáltatta, aki időnként bizony ott hagyja a nyomát a lakás padlóján. A fa parketta az ilyen meglehetősen agresszív, savas anyagoktól elég hamar tönkre menne, és a laminált padló sem bírta volna a végtelenségig a megpróbáltatásokat. A greslapban viszont nem tesz kárt, és pillanatok alatt fel tudjuk takarítani bő vízzel, törlőronggyal és némi illatosító szerrel a piszkot.

Kis lakásban jobb a világosabb árnyalat

Végül egy jó tanácsot is hadd adjunk azoknak, akik padlót választanak: keressék a világosabb árnyalatokat, különösen, ha nem túl nagy az otthonuk, és kevés fény éri a helyiségeket. Én egy sötétebb, dió színű lapba szerettem bele, de a párom egy világosabb árnyalatú mellett tette volna le a voksát. Szerencsére a Stavmatban volt lehetőség minta lap elvitelére és otthon megbizonyosodhattunk róla, hogy valóban a világosabb árnyalat a jó választás, mert tágasságot kölcsönöz a lakásnak és a szennyeződések sem látszanak meg rajta. Így a megfelelő lapot rendeltük meg végül.