2020-ban élesben debütálnak a Toyota önvezető autói, ennek kapcsán egy merőben új területen kezdett kutatásokba az autógyártó. Az ugyanis az általános nézet, hogy az önmagukat irányító gépkocsik fedélzetén az utasok mindenféle nem hagyományos dolgokat fognak csinálni – olvasnak, beszélgetnek, alszanak.

Felmerült a kérdés tehát: mi történik akkor, ha alvás, olvasás, beszélgetés közben hirtelen elkerülő manőverre, vészfékezésre kényszerül az autó? Megfelelnek a jelenlegi rendszerek a védelemre? Vagy újra kell tervezni az öveket, a légzsákokat és minden egyéb rendszert?

Mi lesz velünk, ha robotautóban karambolozunk? 1

A Toyota csalafinta kísérletbe fogott: önként jelentkezőknek azt füllentették, hogy luxusautók kényelmi funkcióit fogják tesztelni. Helyezkedjenek el kényelmesen, és nincs is más dolguk, amíg a sofőr körbeviszi őket a tesztpályán – azért sofőr, mert egy autonóm autóban ma még nem igazán tudna ellazulni az ember. Vagy rettegne, vagy érdeklődne, de semmiképpen nem viselkedne ellazultan, márpedig a kísérlet eredményéhez fontos volt, hogy ne foglalkozzanak az autóval, a közlekedéssel…

… a sofőr ugyanis bizonyos meghatározott pontokon „váratlan” vészhelyzeti manővereket hajtott végre, az autóban elhelyezett kamerák és érzékelők pedig megmérték, hogy hogyan viselkedik az utasok teste.

Mi lesz velünk, ha robotautóban karambolozunk? 2

A kísérlet eredménye kijózanító volt: ugyanabban a helyzetben mindenki máshogyan reagált. Volt, aki összehúzta magát, mások kifeszítették a testüket. Egyesek balra dőltek, mások jobbra hajoltak. „Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy az autonóm gépkocsik fedélzetén más testtartásban fognak utazni az emberek, arról azonban fogalmunk sincs, hogy pontosan mire számítsunk, márpedig amíg ezzel nem vagyunk tisztában, képtelenség új technológiákat fejleszteni, új biztonsági rendszereket tervezni” – mondta a tesztet vezető Jason Hallman, a Michigan-i egyetem munkatársa. Most már azt is tudják, nincs ilyen jól körülírható viselkedési séma, így csak egyet tehetnek: folytatják a kutatásokat.