Szeptember elejétől bő két hónapon át, általában november közepéig tart a szarvasbőgés időszaka – figyelmeztet a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. Az állatok ebben az időszakban jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, veszélyérzetük lecsökken, ezért körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre.

Számos súlyos baleset történt már vadállatokkal összefüggésben, egy az útra tévedt szarvas komoly veszélyforrás az autóban ülőkre, számos tragikus esetről hallottunk már. Néhány éve Nógrád megyében egy főútvonalon haladó autóbusz gímszarvast ütött el, és a vezetőtérbe vágódó szarvas az autóbusz-vezető halálát okozta. Az alábbi jelenet nem pont hagyományos, gázolásos esetet mutat be, de láttatja, mire képes egy szarvas, illetve agancsa.

A szarvaselütések következményei súlyosak lehetnek, hiszen ilyenkor általában nemcsak a vadállat sérül meg, hanem komoly veszély fenyegeti a balesetben érintett járművek vezetőit és utasait is. Ennek oka egyrészt, hogy az úttesten megjelenő vadállatot látva a balesetet elkerülni szándékozó autós félrerántja a kormányt, lesodródik az útról vagy összeütközik a szemből érkezővel, míg más esetekben az elütött vad a szélvédőt áttörve nagy erővel a gépjármű utasterébe csapódik.

A vadbalesetek megelőzésére a leginkább ajánlható módszer a fokozott óvatosság, a lassítás, a visszafogott sebesség. A távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos, az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A kürt használata hatásosabb módszer, az állatok többsége megijed az erős hangtól, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.