A Fortune magazin Change the World (Változtasd meg a világot) listájára azok a vállalatok kerülhetnek fel, amelyek tevékenységeinek mérhető társadalmi hatása és innovációs értéke, illetve üzleti eredményeik alapján a legtöbbet teszi az emberiség problémáinak megoldásáért.

Az autógyártók jellemzően alulreprezentáltak ezen a listán, és ez idén is így történt: mindössze két gyártó került be a legnemesebb cégek közé.

Az egyik az indiai Mahindra: náluk azt értékelte nagyra a lap, hogy hét év alatt 44 százalékkal csökkentették szénlábnyomukat, valamint hogy elsőként kezdtek tisztán elektromos, négykerekű járműveket forgalmazni Indiában, a világ egyik legnagyobb újautó-piacán.

A Toyota esetében ennek analógiájára elismerhették volna a hibrid, illetve hidrogén-üzemanyagcellás technológiákkal elért környezeti eredményeket, de ezen már túl vagyunk: 2015-ben, illetve 2017-ben ezeknek köszönhetően került fel a listára a gyártó.

Most egészen mással, az embereket segítő robotjaival érdemelte ki az elismerést a Toyota. Az ágyhoz kötött betegeket kiszolgáló, finom motorikus képességekkel rendelkező hozd-ide-vidd-oda típusú szolgarobottól kezdve a végtagbénulások rehabilitálásában segédkező, lábra csatolható, számítógép-vezérelt járógépig több szálon futnak a Toyota ez irányú fejlesztései.

Csak két autógyártót érdekel az emberiség sorsa 2

Tavaly a Toyota és a Volvo, 2016-ban a Tesla, 2015-ben a Toyota és a Ford képviselte az autógyártókat a Change the World listán.