Nyár van, amikor forró napokra, kánikulára is számítanunk kell. A vakáció, szabadságok és a nyári idegenforgalmi főszezon hónapjaiban családok százezrei kelnek útra, és igyekeznek a nyaralóhelyekre, a rokonokhoz, vagy éppen a strandra. Ilyenkor sajnos állandósuló probléma, hogy egyes szülők otthagyják gyermeküket a tűző napon parkoló gépkocsiban. Márpedig ez igen könnyen súlyos kimenetellel, akár tragédiával is járhat.

A tapasztalatok alapján ez általában akkor fordul elő, amikor a szülő úgy gondolja, hogy „beugrik” egy gyors bolti vásárlásra, felvesz, vagy felad valamit a postán, gyógyszert vált ki, vagy a bankban elintéz valamit. Eközben vagy nem akarja felkelteni az alvó gyermekét az autóban, vagy úgy gondolja, hogy az ügyintézés a gyermek nélkül gyorsabban és egyszerűbben megy, és különben sem történhet ilyen rövid idő alatt semmi baj. Sajnos ez nem így van, és számos példa van arra, hogy ennek a nagyfokú felelőtlenségnek súlyos következményei lehetnek.

Tűző napon ugyanis a gépkocsi utastere könnyen felforrósodik, a belső hőmérséklet akár 50-60 fok fölé is felmehet. A részben lehúzott ablak sem jelent ilyenkor megoldást, a forrósodás az enyhe levegő-átáramlás mellett is végbemegy. Az igen magas hőmérséklet következménye pedig a hőguta.

A hőguta 40°C feletti testhőmérsékletnél alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a test hőmérséklete jelentősen megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. Eleinte az érintett azt érzi, hogy fáj a feje, rossz a közérzete, szédülni kezd, bágyadttá válik, majd hányinger kínozza. A későbbiekben ez a folyamat súlyosbodik, koncentrációzavar és hányás jelentkezhet, majd az autóban ülő személy elvesztheti az eszméletét. A hőguta sajnos halálos kimenetelű is lehet.

Fontos tudni, hogy a gyerekek fokozottan ki vannak téve a napszúrás és a hőguta veszélyének, ezért az ő esetükben még szigorúbb szabályokat kell betartani az egészségük megőrzése érdekében. Fő szabály, hogy soha ne hagyjunk a gyermeket az autóban, mely tűző napon parkol, még részben lehúzott ablakok esetén sem! Egyetlen percre sem! (A legjobb, ha semmilyen körülmények között nem hagyunk őrizetlenül kisgyermeket az autóban!). Fontos továbbá, ha bármely okból megállunk gépjárművünkkel, lehetőleg árnyékos helyen tegyük azt.

Amennyiben a parkoló jármű belső tere a nagy melegben felforrósodott, beszállás és elindulás előtt alaposan szellőztessük ki, kapcsoljuk be a légkondicionálót, és vegyük maximálisra annak fordulatszámát. Amikor a jármű utastere kellően lehűlt, akkor üljünk csak be a gépkocsiba, s induljunk útnak. A beszállást követően csökkentsük a légkondicionáló erősségét, valamint ügyeljünk arra, hogy a külső hőmérséklet és a légkondicionálóval beállított belső hőmérséklet között ne legyen 8 foknál nagyobb eltérés. A testre irányított hideg levegő következtében egyrészt hamar megfázhatunk, másrészt a külső és belső hőmérséklet jelentős eltérése megviseli az emberi szervezetet.

Nem csak a gyerekeket, házi kedvencünket se hagyjuk a tűző napon álló autóban!