Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az amerikai Phoenix egyik külvárosában az Uber önvezető autója gázolt halálra egy biciklist. A Temple-i rendőrség vizsgálatot indított az üggyel kapcsolatban és a rendőrségi jelentés szerint a baleset idején az önvezetővé átalakított Volvo XC90-es felügyelő sofőrje éppen tévét nézett.

A 49 éves Elanie Herzbergert gázolta el az autó, aminek fedélzetén Rafaela Vasquez éppen a Voice nevű tehetségkutató egyik részét nézte, ezért halálos gázolás miatt felelősségre is vonhatják. A rendőrség megállapította, hogy amennyiben Vasquez az utat figyeli, úgy elkerülhető lett volna az önvezető autó balesete. Vasquez az ütközés előtt fél másodperccel emelte fel fejét a telefon kijelzőjéről a jelentés szerint. 5,3 másodperccel a gázolás előtt még a telefont nézte és ekkor a Volvo 70 km/órás sebességgel haladt.

Az utak biztonságáért felelős US National Transportation Safety Board kidertette, hogy az önvezető autónak hat másodperce lett volna reagálni miután észlelte a kerékpárost. Az önvezető autó azonban nem tudta gyalogosknt azonosítani és így semmit sem tett az ütközés elkerülése végett.

Az Uber leszögezte, hogy az autós kísérletek során a felügyelő sofőr feladatát ellátó embernek az utat kell figyelnie, hogy szükség esetén átvehesse a jármű irányítását.