“Több ezer jókívánság országunk leányainak” – hangzott el a jogosítványok átadásáról készült felvételen, amelyet a Twitteren tettek közzé.

Az okmányokat a rijádi forgalmi hatóság állította ki. Értesülések szerint olyan szaúdi nőkről van szó, akik külföldön, a többi között az Egyesült Királyságban, Libanonban vagy Kanadában már szereztek jogosítványt, s mindössze egy rövid vezetési tesztet kellett teljesíteniük.

Röviddel később Rima Dsudat, az egyik újonnan kiállított szaúdi jogosítvány büszke tulajdonosa, megosztott az interneten egy fényképet az okmányáról.

A szaúdi tájékoztatási minisztérium közlése szerint a hatóságok várhatóan mintegy 2000 jogosítványt készülnek kiállítani a jövő héten nőknek.

Mohamed bin Szalmán trónörökös reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Tavaly arra utasította a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan szabályozást, amely férfiak mellett nőknek is lehetővé teszi az autóvezetést. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol egyelőre törvény tiltja, hogy a nők autót vezessenek. A tilalom június 24-én megszűnik.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett, hogy a rijádi hatóságok váratlan lépésével párhuzamosan Szaúd-Arábiában őrizetben tartanak négy olyan nőt is, akik a nők autóvezetési tilalmának és a férfi gyámsági rendszer eltörléséért kampányoltak.