Belváros képviselő-testületének döntése értelmében június közepétől tilos a használata a Belvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezeteken az alábbi eszközöknek: segway, elektromos kerékpár, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka, sörbike, riksa – áll a kerület közleményében.

A fenti eszközökről a sétálóutcákban le kell szállni, és azokat gyalogosan tolva vagy kézben tartva lehet közlekedni. A jogszabályról a kölcsönző/bérbeadó természetes-, vagy jogi személyeknek, cégeknek tájékoztatniuk kell az eszköz használóit.

Az indoklás szerint az utóbbi években a rendeletben felsorolt elektromos közlekedési eszközök elterjedése tömeges lakossági panaszt váltott ki a belvárosban. Ennek főbb oka, hogy ezeket az eszközöket használatában rutintalan személyek vezetik, a gyalogos járdán, relatív nagy sebesség mellett, az elektromos motorból adódóan a gyalogosok számára kevésbé észrevehetően, zajtalanul. Emiatt a gyalogos közlekedésre fokozottan balesetveszélyesek.

A jogszabály szerint ezek az eszközök már tavaly nyáron is nagy számban lepték el a belvárost, mára pedig kezelhetetlenné vált a jelenlétük. A sétálóutcákban tömegesen, sokszor fegyelmezetlenül és nagy sebességgel közlekednek, közvetlenül veszélyeztetik a gyalogosokat, lehetetlenné teszik a gyalogos közlekedésre szolgáló területek biztonságos, rendeltetésszerű használatát.

A riksák és sörbike-ok méretükből eredően eleve nem alkalmasak arra, hogy a gyalogosok közlekedésére szolgáló területen azok veszélyeztetése és zavarása nélkül közlekedjenek. Aki a rendeletet nem tartja be, akár 150 ezer forintos büntetésre, vagy 50 ezer forintos helyszíni bírságra is számíthat.