A 444.hu egyik olvasója arról írt kedden, hogy cége több elektromos autót is vásárolt, ám a kereskedő nem tudja átadni az új járműveket, mert nincs az üzembe helyezésükhöz szükséges adatlap az országban. Márpedig az adatlap kitöltése nélkül nem lehet forgalomba állítani az autókat.

A probléma csak a hibrid, illetve teljesen elektromos meghajtású autókat érinti, de azokat mind. Az ilyen autókkal foglalkozó kereskedéseknél megerősítették, hogy valóban ez a helyzet, egyelőre nem tudnak átadni ilyen járműveket. A probléma rajtuk kívülálló, de nagyon dolgoznak a megoldásán.

A probléma állítólag az, hogy az adatlapok kiadásával foglalkozó minisztériumi főosztály egy új szervezeti rendszerbe került. A megszűnt fejlesztési minisztérium helyett az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerültek a közlekedési ügyek, de az átszervezés úgy látszik, hogy zökkenőkkel telített, és pont az új hibridek üzembe helyezését támogató illetékes szervezet megbénult ebben az átmeneti helyzetben.

A Vezess által megkérdezett importőrök szerint nincsenek komoly fennakadások, továbbra is lehet hibrid és elektromos autókat vásárolni Magyarországon, de egy szoftver frissítése miatt valóban elképzelhetők csúszások.