Csütörtöktől elkezdődtek az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán a felújítási munkák. A botrányos állapotban lévő útszakasz összesen 14 kilométerét érinti a javítás – a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint.

Az útfenntartó azt írta, hogy már 2017-ben döntöttek a felújításról, amelyre 4,1 milliárd forintot költenek. Áprilistól ütemezetten vehetik birtokba a kivitelezők a munkaterületet, április 3-tól a fővároshoz közeli szakaszon kezdhették el a szakemberek az ideiglenes forgalomtechnika kiépítését, ezt követően mától a kivitelezési munkálatok is elindultak.

A már veszélyes állapotú M1-es javítására a cég közlése szerint több mint 500 tonna aszfaltot használtak fel, miután március 12-től a lokális javításokon túl elindultak a nagyfelületű beavatkozások is.

A felújítás több ütemben, többféle lezárás és sebességkorlátozás mellett zajlik az alábbiak szerint. Az útkezelő felhívja rá a figyelmet, hogy a korlátozások miatt rendszerint alakulnak jelentősebb torlódások a pályán.

Újabb lezárások az M1-es autópályán 1

Százával hemzsegnek az ilyen kráterek az M1-esen az M0 és Győr között

A felújítás ütemezése:

A beruházás első ütemében április 29-ig a 16-os és a 17-es kilométerszelvények között az M0-s autóút M1-es autópályához való csatlakozásában 1-1 sávot zárnak le fixen a szakemberek az M1-esen és az M0-son is.

A második ütemben április 30. és június 3. között a 16-os és 19-es kilométerszelvények között az M0-s fonódó szakaszából egy, illetve két sáv, míg az M1-es autópálya háromsávos szakaszából a kapaszkodó és leállósávot zárják le.

A harmadik ütemben június 4. és július 16. között szintén ezen a szakaszon az M1-es autópálya belső két sávja lesz lezárva, a kapaszkodósávos szakaszon ekkor 2 forgalmi sávon haladhat a forgalom. A kivitelezési munkák ideje alatt az érintett szakaszon 60 km/órás sebességkorlátozás lesz érvényben. A felújítás során a kapaszkodósávban új alapréteg épül helyszíni remix technológiával. A haladósávban kötő- és kopórétegcsere, míg az előzősávban kopórétegcserét és részlegesen a kötőréteg cseréjét végzi el a kivitelező.

Ezen munkák befejezését követően augusztusig újabb, mintegy 12 kilométeres szakaszon indulnak el hasonló volumenű és műszaki tartalmú munkálatok.

Az autósoknak érdemes még utazásuk előtt tájékozódniuk az aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) vagy a www.utinform.hu weboldalon.

Forrás: Magyar Közút
Kapcsolódó címkék: autópálya