Albánia úthálózata messze nem számít referenciának Európában, a kétszer két sávból álló utat nevezik autópályának, amin a megengedett sebesség 110 km/óra és díjmentesen lehetett rajta utazni. Egészen mostanáig, mert az albán kormány úgy döntött, hogy a legforgalmasabbnak számító Durrës-Kukës pályát ezentúl fizetőssé teszik. Ennek értelmében a személyautósoktól 2,5 eurót, a kamionosoktól 22,5 eurót kérnek a használatáért.

Villámgyorsan megjelentek a tiltakozók, melynek politikai mellékszála is igen erős. Kukës Koszovó közelében van, ezért azzal vádolták meg Edi Ramát, az albán miniszterelnököt, hogy a fizetős autópályával szeretné elválasztani egymástól a koszovói és az albániai albánokat.

Az ünnepek alatt az ügy egyre nagyobb felháborodást váltott ki, aminek az lett az eredménye, hogy több ezer koszovói kamionos és albán esett neki az eddig felállított fizetőkapuknak. Elkezdték lerombolni az egész rendszert. A tiltakozók verekedtek és gyújtogattak, a miniszterelnök pedig bejelentette, hogy az erőszak nem marad büntetés nélkül. Mellette azonban elismerte, hogy felül kell vizsgálni a rendszert és a díjakat is.

Az árszabást egyébként Koszovó miniszterelnöke, Ramush Haradinaj is túl magasnak ítélte.