Érdekes történettel állt elő a Ford, amely nyomán átalakulhat az autók tisztítórendszere. Egy testvérpár, Daniel és Lara Krohn tavaly nyáron éppen a család autójában utaztak, amikor esni kezdett az eső. Édesapjuk megpróbálta lemosni a szélvédőre felcsapódó latyakot, de az ablakmosó tartály üres volt, és az üveg egyre koszosabb lett.

“Igazi felhőszakadás volt, és mindenhol állt a víz – kivéve az ablakmosó tartályában. A húgommal arra gondoltunk, hogy ez igazán vicces helyzet, utána pedig hirtelen bevillant a megoldás. Egyszerűen csak fel kellene használni az esővizet,” mesélte a 11 éves Daniel, aki a németországi Jülichben él a családjával.

“Csodálkozom, hogy ez korábban még senkinek sem jutott eszébe,” tette hozzá a 9 éves Lara. “Hogy kipróbáljuk az ötletünket, szétszedtük a játék tűzoltó autónkat, és a szivattyúját beszereltük egy kisautóba, amit beraktunk az akváriumba. Később egy szűrőrendszerrel is kiegészítettük, hogy a víz tiszta maradjon. Nagyon jól működött.”

Az esővíz összegyűjtésének és újrahasznosításának később első díjat nyert egy helyi tudományos vetélkedőn, mostanra pedig már egy valódi autóban folyik az új rendszer tesztje. A Ford mérnökeinek ugyanis tetszett az ötlet és elkészítették a szerkezet életnagyságú változatát, amit beszerelrek egy Ford S-MAX-ba. A vizet a szélvédő aljához csatlakoztatott gumitömlők vezetik be az ablakmosó tartályba.

“Daniel és Lara megoldása már évtizedek óta ott volt a világ autósainak orra előtt – és két gyerek szabad képzelete kellett ahhoz, hogy testet öltsön. Egy erősebb esőzés alatt alig öt perc kell ahhoz, hogy a tartály teljesen feltöltődjön,” mondta Theo Geuecke, a Ford Európa kiegészítő járműrendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Mivel az autókban egyre több kamera és szenzor található – amelyeket szintén tisztán kell tartani –, a járművek vízfogyasztása a jövőben várhatóan tovább nő majd.