Felkavaró felvételek láttak napvilágot az interneten: az Uber által a rendőrségnek átadott fedélzeti videón az a pillanat látható, amikor a társaság önvezető autója elgázolja a 49 éves Elaine Herzberget, amint az kerékpárját tolta át az úton.

A felvétel rengeteg kérdést felvet. Egyrészt a gyalogos teljes sötétségben, a kijelölt (és kivilágított) gyalogátkelőtől távol próbált meg átkelni az úton. Fejét az utolsó pillanatban mintha az autó felé kapná – ez arra enged következtetni, hogy nem számított közeledő járműre, ami egy főút esetében meglehetősen felelőtlen hozzáállás.

Másfelől a 44 éves Rafaela Vasquez, a jármű biztonsági tartalék sofőrje, akinek az autonóm rendszer meghibásodása vagy téves helyzetértékelése esetén kell közbeavatkoznia, az ütközést megelőzően kétszer is hosszasan lepillant a középkonzol irányába – nem kizárható, hogy üzenetet olvasott vagy filmet nézett a központi monitoron.

És hát ott van az autó fejlesztőinek a felelőssége: olyan gépjárművet, amely nem képes előre észlelni az oldalról közeledő, közvetlen veszélyt jelentő akadályt, hanem lassítás nélkül hajt neki, nem volna szabad közútra engedni és ott tesztelni.

Videón az Uber-gázolás: emberi vagy robothiba történt? 1

Mindez persze csak spekuláció: a rendőrségi nyomozás fogja kimondani, hogy kit terhel a felelősség az ügyben. Amennyiben nem az áldozat a hibás, az minimum az Uber autonóm mobilitási programját, de akár az egész autóipar robotjárműterveit is megakaszthatja, évekkel hátravetheti.