A hét szomorú szenzációja, hogy vasárnap halálra gázolt egy – minden bizonnyal szabálytalanul közlekedő – kerékpárját toló gyalogost az Uber autonóm tesztjárműve az USA-ban.

A robotautók ellenzői szerint itt a bizonyíték, máglyára való minden autonóm gépkocsi, mások szerint nem a technológia hibázott (ezt mondja egyébként a helyi rendőrfőnök is; szerinte az áldozatot egy átlag autós is elgázolta volna, úgy közlekedett), megint mások pedig kegyeleti okokból hallgatnak.

(Update 2018/03/22: A fedélzeti kamera felvételeiből kiderülni látszik, hogy talán mégis operátori hiba történt; az Uber gépkocsi vezetője figyelmetlen volt, és legalább egy másodperce lett volna közbeavatkozni)

A Toyota egy köztes megoldást választott: ahelyett, hogy bizonygatná, az ő autonóm rendszerei okosabbak, annyit mondott, hogy tesztpilótáinak lelki nyugalma érdekében bizonytalan időre felfüggeszti észak-amerikai közúti kísérleteit.

A döntés nem érinti a Japánban zajló teszteket; a jelenleg harmadik generációjában járó technológiával felvértezett Lexus LS-ek folytathatják felkészülésüket a 2020-as nyári olimpiai játékokra tervezett világpremierre.