A férfi egy bevásárlóközpontnál parkolt le Ilvof megyében. Több palack étolajat vásárolt, majd a parkolóban ráérős tempóban mindent betöltött a Golf IV kombi üzemanyagtankjába. A maszol.ro oldalon olvasható cikk alapján “jelenleg a legolcsóbb étolaj literenkénti ára 3 lej körül van, egy liter gázolaj pedig valamivel drágább 5 lejnél”.

Tehát olcsóbb lenne étolajjal pöfögni, mint a benzinkúton tankolni, de az elsőre zseniálisnak tűnő spórolós ötletet több okból sem javallott utánozni. Legfőképp mert itthon tilos az étolaj üzemanyagként való felhasználása, a NAV résen van, és kiszagolja a jövedéki adót elcsaló, az államot keményen bokán rúgó autósokat. Nemrég Pécsen fogtak szagot, egy gépkocsit, amelynek ellenőrzésekor arra figyeltek fel, hogy az autó kipufogójából égett étolaj szaga áradt.

A jármű átvizsgálásakor kiderült, hogy a tulajdonos egy egyedileg készített, étolajat tartalmazó, a motortérben elhelyezett plusz üzemanyagtartály beiktatásával próbálta költséghatékonyabbá tenni a gépkocsijának üzemeltetését.

A tulajdonos az autó átalakításával jövedéki törvénysértést követett el, ezért a járművet a NAV lefoglalta, és eljárást indított vele szemben. 2011-ben pedig egy szakács bukott le hasonlóan buherált autójával.

Másrészt a modern, közös nyomócsöves, magas nyomású üzemanyagrendszerrel szerelt dízeleknek problémát jelenthet az eredetileg konyhai felhasználásra gyártott olaj, ősi időkből, 2006-ból származó cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával.