Szinte teljesen lecseréli a következő öt évben motorkínálatát a Toyota és a Lexus. Az új generációs erőforrások arra a TNGA műszaki platformra épülnek, amely a két márka tucatnyi jelenlegi és leendő modelljének adja az alapját, a Toyota Priustól a Lexus LS-ig.

A 2,0 literes közvetlen befecskendezéses benzinmotor, amely önmagában és egy második generációs hibrid (THS II) rendszer belső égésű elemeként egyaránt szerephez jut majd a márkák elkövetkező modellgenerációiban, számít a legfontosabb újdonságnak. A négyhengeres erőforrás hosszú löketű és nagy kompresszióviszonyú lesz; változó szelepvezérléssel, valamint igény szerint változó hűtési és kenési rendszerrel rendelkezik. Ezeknek, valamint egy sor további, előremutató technológiának (pl. a világon elsőként alkalmazott, lézerbemetszéses dugattyúköpeny) köszönhetően a blokk a világelső 40 százalékos (hibrid rendszerben 41%) termikus hatásfokkal rendelkezik.

Önmagában 171, hibrid komponensként 145 lóerős lesz a motor teljesítménye, a forgatónyomaték 205, illetve 180 Nm lesz. A hibrid rendszer új, kisebb és könnyebb akkumulátorcsomagot kap, teljesítményszabályozó egysége (PCU) 20 százalékkal kisebb és 10 százalékkal könnyebb a Priusban is alkalmazott, 1,8 literes hibrid hajtáslánc PCU-jánál, ami helykihasználás és tömegeloszlás szempontjából egyaránt kedvezőbb helyzetet teremt.

A következő öt évben a Toyota-csoport összesen 37 eltérő verzióban kíván bevezetni TNGA alapú belső égésű motorokat, hibrid hajtásláncokat, valamint erőátviteli rendszereket. Az előzetes becslések szerint ezek az új technológiák már önmagukban olyan mértékű hatásfok-javulást hoznak, ami több 18 százalékkal csökkentheti a cégcsoport CO2-kibocsátásának flottaátlagát.

Az ICCT (Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa, International Council on Clean Transportation) legfrissebb éves jelentése szerint a Toyota a teljes Európai Uniós piacon, a Lexus pedig azon belül a prémium márkák között büszkélkedhet a legkedvezőbb CO2-kibocsátással (104,6, illetve 118,5 g/km; csoportátlag 105,5 g/km). Ez azt jelenti, hogy a cégcsoport számára 2021-re előírt 93 g/km flottaátlagot a most vázolt hajtásláncok önmagukban garantálnák, még abban az elképzelhetetlen esetben is, ha a Toyota csoport az elkövetkező években egyáltalán nem fejlesztené tovább hajtáslánc-technológiáit.