Egy bontásra ítélt, tizenöt éve lakat alatt álló edinburgh-i parkolóházban összesen nyolc autót találtak a meglepett munkások. A 2001 és 2003 között üzemelő, automatizált parkoló másfél évtizeden át állt zárva, és a felfedezés óta azon tűnődik mindenki, hogyan lehet, hogy senkinek nem hiányoztak ezek az autók.

A hírt olvasva azonban jelentkezett a brit sajtónál egy férfi, aki annak idején a parkolóházban dolgozott, és meglehetősen hihető magyarázattal állt elő. Elmondta, hogy a ház építésekor a beruházó vásárolt egy csomó lepukkant járművet, hogy azokon teszteljék az autókat felismerő, méretező és mozgató rendszerek működését.

Megfejtették a skóciai szellemautók rejtélyét 1

“Ha figyelmesen megnézik a megtalált autókat, jól látható, hogy egyik sincs forgalomba helyezve, hiányzik a szélvédőjükről az adó megfizetését igazoló matrica” – mondta a jelenleg buszsofőrként dolgozó férfi.

Ez megmagyarázza, hogy miért nem kereste a kocsikat a tulajdonosuk – mert 2003-ban csődbe ment, hatalmas beruházását bezárta, és nyilván kisebb gondja is nagyobb volt annál, mint hogy értéktelen rozsdakupacokkal vesződjön. Ez egyben azt is jelenti, hogy az új beruházó cégnek aligha kell foglalkoznia az autókkal: azokat egyenesen visszaszállíthatják oda, ahonnan jöttek: a roncstelepre.