Még be sem vezették a Škoda Karoq kompakt szabadidőjárművet Kínában, máris megjelentek egy még kisebb modell prototípusáról készített felvételek. A fotók tanúsága szerint Kamiq névre hallgató járművet a Karoq alá pozicionálják.

Ezt megtehették volna azzal, hogy valamelyest megnyújtják a Volkswagen T-Roc városi SUV-ot, de egyrészt ezzel nem lehetett volna jelentős árcsökkentést elérni, másrészt a T-Rocból már létezik nyújtott kivitel: tengelytávja 2590 helyett 2680 mm.

Nekimegy a Daciának a Škoda 2

A Kamiq viszont pont fordítva: a Karoq 2638 mm-es tengelytávja helyett 2610 mm-t kínál. A megoldás kézenfekvő: az újdonság nem a modern MQB padlólemezre épül, hanem régebbi (olcsóbb) technológiát használ.

Úgy tűnik tehát, hogy a VW-csoport Kínában szembeszállt azzal a nemzetközi trenddel, amely veszélyesen közel emeli a Škodát a Volkswagenhez, és szeretné kifejezetten az ársáv alsó felére pozicionálni a cseh márkát – vagyis ha nálunk forgalmaznák (de nem fogják), a Dacia Duster közvetlen ellenfelének szánnák.

Nekimegy a Daciának a Škoda 3

Ehhez képest a nálunk megszokotthoz képest meglehetősen borsos az ára: várhatóan 90 ezer jüan, azaz bő 3,5 millió forint lesz, de ez Kínában olcsónak számít.