A keddi versenynapot két részre osztották, Dési az elsőn 56. volt, a másodikat viszont nem tudta befejezni, mentőhelikopterrel szállították kórházba.

“Az első szakasz is nagyon nehéz volt, de érdekes, hogy nem fáradtam el rajta, nagy akarattal álltam oda a második rajtjához” – idézte Désit az Nso.hu. “Odaértem hét előtt, úgyhogy engedtek elrajtolni. Nem sokkal a rajt után azonban megtörtént a baj.”

“Hatalmas por volt, nem láttam meg magam előtt azt a sziklát. Százzal elkaptam, és nagyon nagyot estem. Pont rá a jobb vállamra, amelyben rögtön olyan fájdalmat éreztem, hogy ordítottam egészen addig, amíg meg nem érkezett a mentőhelikopter. Az orvosok mondták, hogy kiugrott a vállam, azt visszatették a helyére, és elküldtek röntgenre, ahol kiderült, hogy el is tört.”

Dési a hatodik Dakarján szerepelt, és most sérült meg először. A motorosoknál amúgy nagy változások történtek az élbolyban kedden: az összetettben eddig vezető Adrien van Beveren nagyot bukott és kiesett, míg a második Kevin Benavides eltévedt egy szakaszon, így a 10. szakaszt Matthias Walkner nyerte, s az összetettben is az élre állt.

Van Beveren mindössze 3 kilométerrel a gyorsasági vége előtt esett hatalmasat, s ugyan megpróbált továbbmenni, ám fájdalmai miatt képtelen volt a versenyzésre. Van Beverennek eltört a jobb kulcscsontja, illetve a mellkasa és a gerince is megsérült.

Az argentin Benavides kiváló tempóban haladt sokáig, a legjobb részidővel állt, amikor egy ponton eltájolta magát, s végül közel 50 perc hátránnyal ért be az új éllovas mögött.

10. szakasz, Salta-Belén, 797 km (ebből gyorsasági: 373 km), autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 4:43:46 óra
2. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 8:46 perc h.
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 13:07 p h.

összetettben:
1. Sainz, Cruz 32:10:53 óra
2. Peterhansel, Cottret 50:35 p h
3. Nasszer Al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 1:12.46 ó h.

motorosok:
1. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:52:26 óra
2. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 11:35 perc hátrány
3. Gerard Farres Guell (spanyol, KTM)16:21 p h.

összetettben:
1. Walkner 32:21:03 óra
2. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 39:42 p h.
3. Kevin Benjavides (argentin, Honda) 41:23 p h.

A versenyzők szerdán 485 kilométert tesznek meg a Belén-Fiambalá-Chilecito útvonalon.