„Nagyon sajnálom, mert 2004 óta nem fordult elő, hogy a csapat kiesett volna a Dakaron, de az idén sajnos bekövetkezett” – nyilatkozta Szalay. Hozzátette: miután a negyedik szakaszon – amelyen nem értek célba – rengeteg ellenőrző pontot kihagytak, a versenyigazgatóság úgy döntött, hogy kizárja őket.

„Bár nem örültünk neki, teljesen jogos döntésnek tartjuk, és elfogadtuk” – mondta a magyar versenyző, aki bízott abban, hogy büntetéssel ugyan, de engedélyt kapnak a küzdelem folytatására.

A verseny szerdai, ötödik szakaszán az autósok között a francia Stephane Peterhansel győzött, így növelte előnyét az összetettben. A 13-szoros Dakar-bajnok és címvédő Peterhansel közel öt perccel előzte meg a második helyen végző riválisát, és összetettben már több mint harminc perccel vezet a Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol páros előtt.

Bukás miatt feladta a versenyt a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sebastien Loeb, aki – Daniel Elena társaként – a keddi, negyedik szakaszt megnyerte, és a szerdai rajt előtt összetettben a második helyen állt. Loebék beestek egy dűne mögé, és ugyan néhány órás veszteglés után kihúzták őket, Elena komoly fájdalmakra panaszkodott, így kórházba vitték.

A motorosoknál a spanyol Joan Barreda Bort nyerte meg a szakaszt, míg az összetettben élen álló, a szakaszt az ötödik helyen befejező francia Adrien van Beveren előnye csökkent fő riválisaival, a szakaszon és összetettben is dobogós helyen lévő osztrák Matthias Walknerrel, valamint az argentin Kevin Benavidesszel szemben.

Az egyetlen még versenyben lévő magyar, a motoros Dési János a szerdai etapot a 75. helyen fejezte be, és összetettben a 76. helyen áll.

5. szakasz, San Juan de Marcona – Arequipa, 932 km (ebből 268 kilométer gyorsasági), autósok:
1. Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 2:51:19 óra
2. Bernhard ten Brinke, Michel Perin (holland, francia, Toyota) 4:52 perc hátrány
3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 12:47 p. h.

összetettben:
1. Peterhansel, Cottret 13:27:26 óra
2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 31:16 p. h.
3. Ten Brinke, Perin 1:15:16 óra h.

motorosok:
1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 3:19:42 óra
2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 10:26 perc hátrány
3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 12:20 p. h.
…75. Dési János (KTM) 2:17:18 óra hátrány

összetettben:
1. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 14:37:40 óra
2. Benavides 1:00 p. h.
3. Walkner 1:14 p. h.
…76. Dési 9:50:24 ó. h.

Csütörtökön az Arequipa és a La Paz közötti 758 kilométeres etap vár a mezőnyre – ebből 313 kilométer lesz a gyorsasági -, amely elhagyja Perut, és átér Bolíviába.