Egy külföldről indult akció keretein belül hazánkban is biztonságosabbá kívánják tenni a közlekedési lámpa nélküli gyalogátkelőhelyeket. A zászlós rendszer működése rendkívül egyszerű: a gyalogosnak az út egyik oldalán meg kell ragadnia egy jól látható zászlót, meg kell várnia, míg megállnak az autók, majd pedig a zászlóval a kezében biztonságosan átkelhet az úton. Végül pedig az út másik oldalán vissza kell tenni a helyére a zászlót.

A kétszer kétsávos 11-es út által átszelt Szentendrén, december végén három nagyforgalmú zebránál is elhelyeztek ilyen zászlókat, de a gyalogosok csak rövid ideig használhatták őket – írta a Hvg.hu.

A közútkezelő egyik éjjel az összes zászlót és tartót eltávolította a zebrák közeléből. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelezte, hogy az eltávolításra azért került sor, mert előzetes egyeztetés és engedélyeztetés nélkül helyezték el azokat a zebráknál.

“Társaságunk is elkötelezett amellett, hogy nemcsak az autósok, hanem a közlekedés valamennyi résztvevője is biztonsággal használhassa az általunk üzemeltetett országos közúthálózatot” – áll a cég közleményében. “Egyetértünk abban is, hogy a gyalogosok védelme kiemelten fontos feladat. Ezt a célt ugyanakkor csak úgy tudjuk elérni, ha egy-egy helyszínen – figyelembe véve az adottságokat és előírásokat -, közös egyeztetést követően alakítunk ki új forgalmi rendet vagy jelzéseket.”

“Ebben az esetben utóbbi nem történt meg, ugyanis a társaságunk kezelésében lévő útszakasz gyalogátkelőhelyéhez tartozó oszlopra előzetes egyeztetés és engedélyezés nélkül, szabálytalanul helyeztek ki jelzéseket. Bár a cél hasznos, ebben az esetben a kezdeményezés mégis kontraproduktív lehet, ugyanis a kihelyezett tárgyak zavarták a gyalogos átkelőhely jelzésképet, és a gyalogosok sem látszódnak így megfelelően a felállási ponton. Társaságunk útellenőre emiatt szerelte le a zászlókat és a tartókat, melyeket szentendrei mérnökségünkre szállítottunk. Ugyanakkor nyitottak vagyunk arra, hogy engedélykérés alapján és közös egyeztetést követően a zászlók megfelelő módon történő kihelyezésére közútkezelői hozzájárulást adjunk, ahogy erre más városokban (Gödöllőn, Vácott) helyi kezdeményezések kapcsán már volt példa.”

A Magyar Közút szerint szerda reggel 8 óra után a zászlót kihelyezők jelentkeztek a szentendrei mérnökségen, és várhatóan be is adják kérelmüket a közútkezelői hozzájáruláshoz nemcsak Szentendrére, hanem Pomázra és Budakalászra vonatkozóan is.