A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettősnek is több kalandja volt, mint egy szimpla versenyen egy hét alatt, de az Opel Dakar Team párosa a rengeteg elvesztegetett idő ellenére is a 42. helyen zárta a szakaszt, az összetettben pedig a 41. helyről várja a folytatást.

A rendezők azt ígérték, a vasárnapi szakasz 90 százaléka úttalan utakon zajlik majd, szűz dűnék között, ráadásul nehezítő körülményként ezúttal az autósok rajtoltak elsőként, vagyis nem voltak előttük a motorosok nyomai, amelyek segítik a tájékozódást. Szalayéknak mégsem a navigációval akadt gondjuk, bár volt olyan GPS-pont, aminek háromszor kellett nekifutni, hogy végül elérjék.

“Igazi dakaros szakasz volt ez, olyan, amelyen annak idején Afrikában is elvérzett a mezőny fele, igaz, azok a pályák hosszabbak voltak” – mondta Szalay, majd hozzátette, ezúttal is rengeteg autót láttak összetörve maguk előtt, mellett, mögött. “A pálya nehézségét jelzi, hogy az első száz kilométert öt óra alatt tettük meg, pedig a legnagyobb dűnét simán vettük, megelőztünk vagy tíz-tizenöt autót, utána azonban elszúrtam egy simának tűnő átkelést.”

“Elakadt előttünk az egyik orvosi autó, s mutatták ugyan, hogy merre kerüljünk, de rosszul, úgyhogy huszonöt perc ásás lett a következménye. Utána elment a töltés, az egyik kábel lejött a generátorról, és amikor visszatettük, akkor sem töltődött az akkumulátor, úgyhogy amikor a defektcsere után lefulladtunk egy dűnén, nem indult be a kocsi.”

“Több mint fél órát vártunk, amíg valaki arra jött és segíteni is hajlandó volt, meghúzott minket és így tudtuk folytatni az utunkat a cél felé. Pontosabban volt még egy rövid ásásunk, de akkor én már ki sem szálltam, nehogy megint ott ragadjunk – Laci egyedül lapátolt. Rengeteg időt veszítettünk, csodálkozom, hogy ennek ellenére a 41. helyen állunk az összetettben, de úgy látszik, a riválisoknak is sok gondjuk volt.”

Szalayéknak egyszer azért kellett megállniuk, mert úgy érezték, valami ég az autóban, úgyhogy az Opel Dakar Team szervizcsapata ezúttal sem unatkozik majd, mire kideríti, mi is a gond.

Ami a navigációt illeti, az mindenki szerint sokkal nehezebb lett azóta, hogy a GPS nem mutatja legalább az irányt, amerre haladni kell. “Úgy kell érinteni a pontokat, hogy nem látod, hol vannak, ami egyáltalán nem könnyű. Ma is előfordult, hogy csak száztíz méterre voltunk tőle, de mivel kilencvennél villan fel a teljesítést mutató jel, többször is vissza kellett fordulnunk ugyanoda” – mondta Bunkoczi. “Ennek ellenére nem hagytunk ki egyet sem, bár volt, amelyiket húsz percig kerestük. Balázs elfelejtette mondani, hogy a nagy sietségben ugrottunk három akkorát, hogy az autó orrán a kamera a földet érte. Az őrangyalaink nem unatkoztak ma sem.”

Dakar, 2. nap, Pisco–Pisco (össztáv: 279 km, ebből szelektív szakasz: 267 km), autósok:

1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 3008 Maxi) 2:56:51
2. Peterhansel, Cotret (francia, Peugeot 3008 Maxi) 48 másodperc hátrány
3. Loeb, Elena (francia, Peugeot 3008 Maxi) 3:08 p h.
…42. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Crossland X) 2:59:24 ó h.

Motorosok:

1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 2:56:44
2. Van Beveren (francia, Yamaha) 2:54 p h.
3. Walkner (osztrák, KTM) 4:24 p h.
…37. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 34:34 p h.
…88. Dési János (magyar, KTM) 1:32:25 ó h.

Az összetettben, autósok:

1. Cyril Despres 3:21:18
2. Peterhansel 27 mp h.
3. De Villiers, Von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota Hilux) 5:44 p h.
…41. Szalay 3:04:20 ó h.

Motorosok:

1. Joan Barreda Bort 3:18:36
2. Van Beveren 2:30 p h.
3. Walkner 4:50 p h.
…35. Gyenes 41:51 p h.
…98. Dési 3:40:29 ó h.