Saleen S7 – ugye emlékeztek még a 2000-es évek elejének amerikai szupersportkocsijára? 750 lóerő, 400 km/óra végsebesség, 2,8 másodperces gyorsulás 96 km/órára (60 mérföld/óra). A vadállat gyártása már tíz éve megszűnt, de a Saleen a mai napig nem épített új modellt, inkább tuningcsomagok fejlesztéséből tartotta fenn magát.

Ennek most vége lehet, ha bejön a számításuk. A Saleen S1 jóval szerényebb, mint bátyja volt: 2,4 literes, soros négyhengeres motorja (várj, olvass tovább!) 450 lóerős, 474 Nm nyomatékra képes. Ezzel a mindössze 1,2 tonnás (aluvázra szerelt szénszálas karosszériapanelek) autó 3,5 másodperc alatt gyorsul 96 km/órára, végsebessége pedig „csupán” 290 km/óra.

Az állítólag 1,2 g oldalgyorsulásra képes S1 forgalmazását 2018 nyarán kezdi meg a gyártó, a tervezett vételár 100 000 dollár. Ezért hatfokozatú kézi váltót és hátsókerék-hajtást kapunk – később lesz kormányról kapcsolható duplakuplungos váltó is, az összkerékhajtás nem szerepel a tervek között. A műszeregység digitális.

Egzotikus kompakt sportkupé Amerikából 2

Évente akár 5-6000 darabot is gyárthatnak a kocsiból, ez nagyjából egyenlő arányban oszlana meg az USA, Európa és Kína között (azért Kína, mert – miért nem lepődünk meg? – a cég ma már a Peking közelében székelő Jiangsu Saleen Automotive Technologies cégcsoport tagjaként tevékenykedik.)

Ha érdekel a kocsi, már most előjegyeztethetsz egyet, mindössze ezer dolláros foglalóval.

Egzotikus kompakt sportkupé Amerikából 3