A távol-keleti vállalatoknál szenzációszámba megy, ha felelős pozícióba emelnek női munkatársakat. A Toyota lépése ezért is különösen fontos: a legnagyobb japán autógyártó luxusmárkája, a Lexus nemzetközi tevékenységeit bízta egy hölgyre.

Az illető, Chika Kako 1989 óta dolgozik a cégnél, kezdetben anyagmérnökként tevékenykedett. Jó néhány szabadalom és újítás után a Lexusnál találta magát, ahol részt vett az IS és RX projektekben, majd rábízták a CT200h kompakt hibrid teljes ráncfelvarrását, amelyet a szokásosnál szélesebb körű beavatkozásokkal, komoly változtatásokkal végzett el.

Hogy ne csak jó dolgokat említsünk egyébként vele kapcsolatban: ő volt a Remote Touch kezelőfelület egyik szószólója, így a nehézkesen használható, minden ösztönösséget nélkülöző interfész miatt őt (is) lehet szidni.

Chica Kako előtt egyébként volt már egy felelős beosztásba emelt női munkatársa a Toyotának: az amerikai Julie Hamp 2015-ben vette át a cégcsoport kommunikációs feladatainak koordinálását, ám alig egy hónap múlva távozott posztjáról.