A tervek szerint a mediterrán ország 18 tartományában, összesen 227 helyszínen kerül sor ilyen berendezés telepítésére, elsősorban a nagyforgalmú utak és balesetveszélyes helyek mentén.

A kamerahálózat kiépítésének oka, hogy Spanyolországban a Közúti Főigazgatóság (DGT) adatai szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása jelenti a közúti halálozások második legfőbb okát, az első helyen álló gyorshajtást követően, de megelőzve az ittas állapotban okozott közúti haláleseteket.

Az első ilyen forgalomfelügyeleti berendezést az elmúlt hónapban adták át Malaga tartományban, ahol még további 17 hasonló berendezés telepítésére kerül sor.

Kamerákkal megy rá a hatóság a biztonsági övre 1

A közeljövőben biztonságiöv-kamerákkal lakott területen belüli és kívüli útszakaszokon egyaránt találkozhatnak mindazok, akik Spanyolország útjain közlekednek. Lakott területen belül az iskolák környezetében is elhelyeznek ilyen készülékeket, mert azokkal a gyermekek gépjárműben való elhelyezését és védettségét figyelhetik meg.

A kamerák éles működésének megkezdését követően az első két hónapban az övhasználat szabályai ellen vétők mindössze írásos figyelmeztetést kapnak, majd a türelmi idő leteltét követően a spanyol hatóságok a hatályos szabályoknak megfelelő szankciót szabják ki.