Se szeri, se száma a kétéltű autóknak: olyan gépkocsik ezek, amelyek többé-kevésbé alkalmasak a vízen való közlekedésre. Egy francia vállalkozás megfordította az egyenletet: olyan kishajót tervezett, amely saját lábán, illetve kerekein képes eljutni a vízig.

A Tringa három kihajtható kerékkel rendelkezik, mint egy repülőgép; ezeket egy külön erre a célra beépített, 27 LE teljesítményű belső égésű motor mozgatja hidraulikus meghajtáson keresztül.

Persze ahogy a kétéltű autók eléggé bénán mozognak a vízen, ugyanúgy esetlen a Tringa, ha aszfalton kell közlekednie. Nincs például rugózása – ezt többé-kevésbé ellensúlyozza a rugózott vezető- és utasülés, de ha nem akarják szétrázni az egész hajót, a vevők helyében a 16 km/óra végsebességet sem erőltetnénk. Hosszú autózásokra tehát nem alkalmas a járgány, de ha valaki közel lakik a vízhez, legalább arra a pár tíz, száz, ezer méterre nem kell trélerre emelnie, majd vízre eresztenie a hajót. A Tringa akár 38 százalékos emelkedőn is felmegy, abroncsai pedig terepmintázatot kaptak, így jó eséllyel minden rámpán ki tud mászni a vízből.

Ezzel a hajóval közúton is közlekedhetsz 2

A Tringa közúti használatát egyelőre csak Franciaországban engedélyezik a hatóságok. Jövő nyáron kezdődik a forgalmazás, 150 lóerős outboard motorral 95 ezer euró körüli árat jósol a gyártó.