A Toyota még 2013-ban hozta létre azt a Mothers of Invention programot, amely nem csupán anyagi támogatással, de kapcsolatépítéssel, a szükséges szellemi tőke rendelkezésre bocsátásával segíti azon nők boldogulását, akik munkájukkal valami nagyot, globálisat kívánnak alkotni, segíteni másokon, jobbá tenni a világot.

A program öt év alatt jutott el az egymillió dolláros összdíjazásig – tudva, mindenki 50 000 dolláros támogatást kap, könnyű kiszámolni, hányan részesültek eddig az ösztöndíjban. A jubileumi díjazott Maxeme Tuchman volt, aki egy olyan rendszert dolgozott ki, amivel a szülők és a gyerekek akkor is együtt olvashatnak és rajzolhatnak, ha nincsenek együtt. A tengerentúlon állomásozó katonáktól az üzleti úton lévő vállalkozókig sokan kényszerülnek távol tölteni estéket családjuktól, a hat nyelven elérhető Caribu program több száz könyvet kínál fel olvasásra.

Egymillió dollár okos, bátor nőknek 1

Maxeme Tuchman (középen) oldalán Maile Molin, a bevándorlók nyelvoktatását célzó 'English at Work' program gazdája, valamin Sarah Evans, az Afrikában kutakat ásó, vízszállító rendszereket kiépítő 'Well Aware' szervezet alapítója.

„Megtiszteltetés, hogy támogathatjuk ezeket a kiváló nőket, akik optimizmusuknál, intelligenciájuknál és kitartásuknál fogva jobbá teszik azok életét, akikről a társadalom oly gyakran megfeledkezik” – nyilatkozta a díj átadásakor Lisa Materazzo, a Toyota marketingért és kommunikációért felelős alelnöke (nyitóképükön éppen az egymilliomodik dollárt adja át Maxeme Tuchmannek.)