Nyolcadik utas a halál, Elysium, A holnap markában – ez csak néhány azon science-fiction filmek közül, amelyekben exoskeletonnal, azaz külső csontvázzal találkozhatunk, de számos valódi hadsereg is kísérletezik már velük. Ezek a motorizált szerkezetek megsokszorozzák viselőjük erejét és/vagy takarékoskodnak is energiájával.

Nem kell persze katonának lenni ahhoz, hogy valaki élvezze egy ilyen exoskeleton előnyeit. A Ford autógyári munkásainak például évente egymilliószor (!) kell a fejük fölé emelt karral műveleteket elvégezniük – ez nyilván más autógyárakban is így van, a Ford azonban úgy döntött, tesz is valamit a dolgozói épségéért.

Külső csontvázba bújtatja gyári munkásait a Ford 1

A kaliforniai Ekso Bionics vállalkozással közösen kifejlesztett, nem motorizált EksoVest mellény segít megtámasztani viselőjének megemelt karját. Nem emel meg persze egy tehenet, de a 152 -193 cm-es testmagasság között használható külső váz karonként 2,3-7 kilót meg tud tartani, cserébe filigrán és könnyű, így nem akadályozza a dolgozókat a munkában, viszont mérsékli a sérülésveszélyt a gyakran ismétlődő, hosszan tartó tevékenységek során.

a videó a hirdetés után indul