Magyarországon a téli gumik használata jelenleg nem kötelező, csupán ajánlott, így a szerdától péntekig tartó razzia során sem kaphat senki büntetést nyári gumik miatt (már ha azok profilmélysége eléri a minimum 1,6 mm-t).

Az autósok 75 százaléka ugyanakkor kötelezővé tenné a téli gumiabroncsok használatát – derült ki az Apollo Vredestein Kft. friss felméréséből. A nyári gumisokat a közlekedési hatóságok szakemberei ugyan tájékoztatják péntekig a csere időszerűségéről, azonban büntetést nem szabhatnak ki rájuk, miközben az kérdőívre válaszolók negyede akár ilyen jellegű szankciókat is támogatna.

A válaszadók jelentős része (68%) már lecserélte a nyári gumikat. A gumiszervizek túl vannak az első nagy hullámon, de még így is sokan megvárják az első hóesést.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint van különbség egy drága (prémium) és egy olcsó (budget) kategóriájú gumiabroncs között?” – a válaszadók 80%-a válaszolt igennel és csak 11%-a mondta, hogy nem tudja megítélni, mivel nem használt még drága abroncsot.

Érdekes adat, hogy az emberek többsége (52%) még mindig inkább gumisnál vásárol, ugyanakkor egyre többen (34%) szerzik be az abroncsokat az interneten.