Minden alkalommal, amikor elrajtol a Volvo Ocean Race vitorlásverseny, a svédek megragadják az alkalmat, hogy egy sor limitált szériás modellel ünnepeljék meg a hónapokon át tartó megmérettetést. A vitorlások versenye egyébként október 22-én rajtolt el Alicantéból, a befutóra pedig egészen június végéig kell várni Hágában. Közben a Volvo kutatási programot is indított, melynek célja, hogy feltérképezzék az óceánok kevésbé ismert szeleteit, valamint küzdjenek a szemetelés ellen.

A versenyben részt vevő hajókat különféle szenzorokkal szerelték fel, amik adatai alapján feltérképezik a hőmérsékletet, a légnyomást, az áramlásokat és a szél sebességét is, aminek köszönhetően pontosabb előrejelzéseket közölhetnek majd a jövőben. Ezekkel az adatokkal még hosszú ideig tudnak majd dolgozni a kutatók, akik megtudják azt is, hogy mekkora a só tartalma és az alga aránya. Pontos képet kaphatnak majd a vizek szennyezettségéről és a környezetre gyakorolt hatásáról.

 

Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 1
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 2

Ennek a különleges Volvónak számít a környezet

Ennek a különleges Volvónak számít a környezet

Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 18
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 19
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 20
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 21
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 22
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 23
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 24
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 25
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 26
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 27
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 28
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 29
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 30
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 31
Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 32
Fotó megosztása:

Ennek a különleges Volvónak számít a környezet 33

A programot az első 3000 eladott Volvo árából kívánják támogatni, autónként 100 eurót továbbítanak a Volvo Ocean Race’s Science Programme számára, összességében tehát 300 ezer euró – nagyjából 93 millió forintnak megfelelő összeg – landol majd a jótékonysági számlán. Ahogyan korábban, úgy most is igyekeztek egyedivé varázsolni az Ocean Race modellt, ezért különleges színeket és anyagokat használtak a különleges Volvo V90 Cross Country esetében.

A beltérben lévő kárpitozás egy része nem bőrből, hanem úgynevezett Econylből készült, aminek előállításához 100%-ban újrahasznosított nejlont és halászhálót is használnak. Az autót a Volvo speciális autókat tervező részlege alkotta, ez azonnal fel is tűnik a V90 CC-n lévő matt szürke és élénk narancssárga elemekből. A külső kristályfehér színben pompázik, amit egyedi Volvo Ocean Race feliratú felnikkel egészítettek ki.