Hasznos tanácsok a rendőrségtől, ha muszáj autóba ülni. De inkább maradjon mindenki otthon!

Fontos a megfelelő sebesség megválasztása, viharos szélben csökkentse a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjen és tartson nagyobb követési távolságot! Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja. 

A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogja a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve! Óvakodjon a hirtelen kormánymozdulatoktól!

Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítson hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére! A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjon a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot!

Vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentse a sebességét! A szél tépte nagy mennyiségű falevél az útra kerülve veszélyt jelenthet, erdős, bokros részen a lehulló falevelek esős időben még csúszósabbá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodjon a megváltozott útviszonyokhoz! Balesetveszélyes a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a párát el kell távolítani!

Amikor a látási viszonyok annyira korlátozottá válnak, hogy nem látható biztonságos távolságban az út széle vagy egy másik jármű, akkor biztonságos helyen álljon félre, és várja meg, amíg csendesedik az eső! (police.hu)

Kapcsolódó címkék: szél