A Szeneczey Balázs és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesek által jegyzett – a budapest.hu oldalon szerdán közétett – előterjesztés szerint a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátoznák a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú – Euro 3-as dízelüzemű – gépjárművek forgalmát is. Ez – a megfelelő felkészülési időigényre tekintettel – 2018. október 1-jén lépne hatályba.

Az intézkedéssel – mint írták – a korlátozottak aránya az üzemben tartók mintegy harmadáról gyakorlatilag 40 százalékára emelkedne.

Továbbá korlátoznák a riasztási fokozat elrendelése esetén a 10-es és 11-es környezetvédelmi osztályú – Euro 4-es dízelüzemű – gépjárművek forgalmát is. Ez a rendelkezés 2019. október 1-jén lépne hatályba.

Az előterjesztés szerint az előbbi rendelkezések hatályba lépésekor a használt gépjárművek gyakorlatilag fele, a 2015-ös adatok alapján 52 százaléka esne a riasztási fokozat forgalomkorlátozása alá.

Az előterjesztésben javasolják a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok forgalmának tilalmát is.