Növekedett a benzines autók iránti kereslet, ami nem csak a fejlesztések irányára van hatással, hanem a különböző alkatrészek alapanyagainak árát is komolyan befolyásolja. Így van ez a palládiummal és a platinával is, melyet a katalizátorokba építenek. A palládium ára például 2001 óta most először haladta meg a platináét. Ennek oka, hogy a növekedést produkáló benzines autók katalizátoraiba palládium kerül nagyobb arányban. Az anyagnak elengedhetetlen szerepe van abban, hogy tisztább gázok távozzanak a kipufogóból.

Jelenleg a palládium unciánként (1 uncia = 31,1035 gramm) 930 dollár körül van a világpiacon, ezzel szemben a platina unciáját 915 dollár körüli áron adják. Tavaly év végén még 222 dollárral volt olcsóbb a palládium.

Olyan tényezők is szerepet játszanak a platina árának csökkenésében, mint a mérséklődő kínai ékszerkereslet, továbbá a japánok is kevesebbet vásárolnak befektetési céllal. A jelenlegi helyzet kialakulásában jelentős szerepe van a Volkswagen 2015-ben kirobbant dízelbotrányának is, hiszen azóta a dízel üzemű autók kereslete érezhető mértékben esett vissza és ez nem csupán a konszern modelljeire érthető, hanem a teljes iparra.