A szombathelyi Kinizsi Pál utcában egy ittas kerékpáros tekert szembe a forgalommal, és a Szőkeföldi utca kereszteződésében nekiütközött a neki balról érkező Opel elejének.

A 72 éves kerékpáros elesett, kivizsgálásra kórházba szállították, ahol vérvétellel is megerősítették, hogy alkoholt fogyasztott. A biciklis már a helyszínen elismerte a felelősségét a balesetért, és azt is elmondta, hogy tudomása volt arról, hogy szembe megy a forgalommal.

Az eljárás során a gépjármű vezetője elmondta, hogy “haladása során a Kinizsi Pál utca kereszteződésénél megállt, elnézett balra és indult tovább, ekkor jobbról, az egyirányú utcában szemből jött egy kerékpáros és jobbról az autója elejének ütközött és elesett. A baleset okozása miatt felelősnek nem érezte magát, szabályosan közlekedett és véleménye szerint nem kellett számítania arra, hogy jobbról érkezik bármilyen jármű is, hiszen egyirányú az utca. A forgalmi helyzetben nem kellett elsőbbséget adnia a kerékpárosnak. A kerékpáros abból az irányból nem érkezhetett volna.”

A hatóság mégis bizonyítottnak látta a gépjárművezető szabálysértését, mert “(…) beismerte, hogy a Kinizsi utca kereszteződésénél csak balra nézett és indult tovább (…) Ezen vallomásból és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a szabálysértési hatóság azt az okszerű következtetést vonta le, hogy a gépkocsi vezetője a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, valamint az ún. “jobbkéz szabályt” elmulasztotta és ezzel gondatlanságból könnyű testi sérülést okozott a kerékpárosnak.”

További részletek a 112press.hu cikkében.