Ma már csak kis túlzással nevezhetjük kulcsnak azt, amivel a mai modern autók többsége nyitható, hiszen valójában inkább távirányítóként funkcionál. A jövőben azonban ez is eltűnhet a BMW szerint, helyét az okostelefonok és egyéb kütyük vehetik át.

Ian Robertson, az igazgatótanács tagja beszélt Frankfurtban arról, hogy komolyan vizsgálják annak a lehetőségét, hogy teljesen elhagyják a kulcsos rendszert, hiszen az okostelefonos applikációk jelenleg is számos feladatra alkalmasak. Az új 5-ös BMW-ben például aktiválhatjuk az autó kameráit is, hogy ránézhessünk a távolban parkoló autónk környezetére. Ezen kívül a fűtést és a világítást, valamint számos funkciót elérhetünk telefonról. Csupán egy lépés választja el a nyitást és indítást. Nem mellesleg a Mercedes-Benz már kínál ilyen lehetőséget az új E-osztályhoz.

Robertson szerint már csak azért sincs rá szükség, mert a kulcs nélküli rendszerek miatt csupán magunkkal cipeljük, de valójában nem használjuk és kézbe is csupán akkor vesszük, ha betesszük a zsebünkbe vagy kivesszük onnét.

A BMW szerint a kulcsok ideje lejárt 1