Logikus, hogy egy cég, ami elektromos áram előállításával és kereskedelmével foglalkozik, igyekszik a mobilitást is villannyal megoldani olaj helyett. Az ELMŰ-ÉMÁSZ sajtótájékoztatón jelentette be: autóflottája 15 új elektromos járművel, főként Renault Zoékkal, BMW i3-asokkal bővült. A cég nyolc új váltóáramú gyorstöltőt és három egyenáramú villámtöltőt is telepít Budapesten és vidéken, a töltőpontok egy része – Budapesten és Egerben – a külső felhasználók számára is elérhető lesz. A beruházás teljes költsége több mint kétszázmillió forint volt, melyből a kormányzati támogatás 22,5 millió forint.

Felpörgőben a hazai villanyautózás 1

Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnökasszonya adja át a szolgálati villanyautó slusszkulcsát egy ELMŰ-s alkalmazottnak

Az ELMŰ-ÉMÁSZ által üzemeltetett magyarországi töltőhálózat jelenleg már 39 közterületi és 28 magánterületen működő, de az autósok számára korlátozás nélkül hozzáférhető töltőpontot számlál, melyeken keresztül havonta több mint 25 megawattóra energiát töltenek a regisztrált felhasználók. Magyarországon jelenleg mintegy 3200 zöld rendszámos autó közlekedik, ennek több mint a fele tisztán elektromos üzemű kocsi.

A rendezvényen megjelent kormányzati képviselők is biztosították a jelenlévőket, hogy az állam is elkötelezett a zöld mobilitás ügyében. Dr. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár és Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár elmondták, hogy az elektromos autók vásárlásához igénybe vehető állami támogatás feltételei enyhültek, például immár egy-egy cég nem csak öt, hanem akár 35 elektromos autó vásárlásához is igényelheti a 21%-os, autónként maximum másfél milliós támogatást.

Felpörgőben a hazai villanyautózás 2

A magyar államot Dr. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár (balra) és Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár (középen) képviselte a bejelentésen

Felpörgőben a hazai villanyautózás 3

Államtitkári autónak is remekül bevált a próbaúton az ELMŰ új BMW i3-asa (Képek: Szabó-Jilek Ádám)

Marie-Theres Thiell (az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke) és Martin Herrmann (az ELMŰ német anyavállalata, az RWE tulajdonában lévő Innogy értékesítési igazgatója) egyaránt megerősítették, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ és az Innogy a magyar kormány elkötelezett partnere az e-mobilitás magyarországi fellendítésében. „Az Innogy az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező szereplő a nemzetközi e-mobilitási piacon, tekintettel arra, hogy több, mint húsz országban értékesít, telepít és üzemeltet töltőinfrastruktúrát. Az Innogy IT-rendszere 5800 európai töltőpontot kapcsol hálózatba. Az ezeken keresztül vételezett energiával a felhasználók 2016-ban 30 millió kilométert tettek meg károsanyag-kibocsátás nélkül” – mondta Herrmann úr.