Melyek a világ legboldogabb, legelégedettebb, legkiegyensúlyozottabb nemzetei? Hát a skandinávok. Ezt nem saját kútfőből mondjuk: keressünk bármilyen, erre vonatkozó felmérést, és Norvégia, Dánia és Svédország biztosan benne lesz a legjobb tízben, de inkább háromban.

Ilyen autókkal járnak a világ legboldogabb emberei 1

Ennek a három országnak az autótulajdonosai között kérdezősködik az AutoIndex felmérés, amelyet 2001 óta szerveznek meg rendszeresen, és idén 70 ezer északi autós véleményét tükrözi.

Négy kategóriában nyilatkoztak a megkérdezettek: értékelték autójukat, minősítették saját márkahűségüket, a vásárlási élményt (azaz a kereskedőt), és a márkaszervizt, illetve szervizigényt.

A norvégok nem csak iszonyú elégedettek, hanem az egyetértés is nagy közöttük: az összes kategóriában a Lexust vették az első helyre. A svédeknél majdnem ugyanez a helyzet, kivéve a szervizélményt, mert abban a Honda megelőzi a Toyota luxusmárkáját.

Ilyen autókkal járnak a világ legboldogabb emberei 2

A dánok egyáltalán nem Lexus-fanatikusok, sőt, nem is monomániások: a BMW kapta a legtöbb szavazatot az autó és a márkahűség kérdésekben, de vásárolni és szervizeltetni a Toyotákat a legjobb. A második és harmadik helyezettek esetén ugyanez az egyezés felfedezhető.

Érdekes megnézni, hogy ugyanannyi európai márka (Opel, Volvo, BMW, Mercedes, Mini) került fel a dobogóra, mint japán (Toyota, Lexus, Honda, Subaru, Suzuki), de az előbbiek egy kivételével mind prémium brandek, míg a japánok főleg tömegmárkákkal érvényesültek.

Ilyen autókkal járnak a világ legboldogabb emberei 3