Az autósok 18%-a júliusban sem cserélte még le a téli gumit – derül ki a Vredestein friss online felméréséből. Igaz ez már javuló tendenciát mutat tavalyhoz képest, amikor még a magyarok több mint fele megspórolta a nyári szettet.

Nem túl okos ötlet téli abronccsal nyáron hajtani, mert az időjárás nem csak a sofőröket viseli meg, hanem a gumiabroncsok számára is komoly kihívást jelent. „A magas hőmérséklet extrém módon roncsolja a speciálisan télre tervezett barázdákat. Magas hőmérsékleten akár 15 százalékkal is megnőhet a fékút, és jelentősen romlik a gépkocsi kormányozhatósága. Ráadásul a pénztárcánkat sem kíméljük vele, hiszen egyrészt hamarabb elkopnak az abroncsok, másrészt akár 10-15 százalékkal is megnövekedhet az üzemanyag-fogyasztás” – mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője.

Úgy tűnik, hogy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a gépjárművezetők is tisztában vannak, hiszen a válaszadóknak valamivel több, mint a fele (53%) szerint nincs különbség aközött, hogy valaki télen autózik nyári gumikkal, vagy fordítva, mivel mindkettőt veszélyesnek tartják. A fennmaradó 47% szerint viszont télen nyári gumival közlekedni sokkal veszélyesebb.

Ti mit használtok így júliusban?

Milyen abroncs van a kocsidon
Nyári
64% (856)
Téli
28% (379)
Négyévszakos
8% (110)