A Red Dot  a világ egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű formatervezési díja, 1955 óta ítéli oda az esseni székhelyű Észak-Rajna-Vesztfáliai Formatervezési Központ. Három kategóriában – termék, koncepció és kommunikáció – osztályozzák az adott év termését, rendszerint 15 ezernél is több nevezést néznek át, hogy megtalálják a legkiválóbb dizájnt.

Ezek az év legszebb gépjárművei 1
Ezek az év legszebb gépjárművei 2

Ezek az év legszebb gépjárművei

Ezek az év legszebb gépjárművei

Ezek az év legszebb gépjárművei 12
Ezek az év legszebb gépjárművei 13
Ezek az év legszebb gépjárművei 14
Ezek az év legszebb gépjárművei 15
Ezek az év legszebb gépjárművei 16
Ezek az év legszebb gépjárművei 17
Ezek az év legszebb gépjárművei 18
Ezek az év legszebb gépjárművei 19
Ezek az év legszebb gépjárművei 20
Fotó megosztása:

A Best of the Best kitüntetés a legjobbak között is csak a legeslegjobbnak jár ki: ezek a példamutató, maradandó értéket közvetítő dizájnok. Idén a több mint 5500 nevezett termékből mindössze 103 érdemelte ki a Red Dot: Best of the Best címet, közöttük néhány gépjármű is.

Ezek az év legszebb gépjárművei 21

Yamaha XSR900

A tervezők az anyagok nyers szépségét dizájnelemként használták fel. A tank kézzel polírozott alumínium lemez: nincs két egyforma XSR. Még a csavarok kialakítására is ügyeltek; a motorkerékpár szerkezeti elemeit az ismétlődő kör-motívum köti egységbe.

Ezek az év legszebb gépjárművei 22

Mazda MX-5 RF

Különleges, háromrészes, lenyitható keménytetejével az lett volna a furcsa, ha nem tüntetik ki a Mazda targa roadsterét. A zsűri azonban nem csak a formát, de a funkciót is nézte: a szerkezet minimális tömegét, a csomagtér alig csorbuló használhatóságát, a finom anyaghasználatot és az alapkonstrukció – azaz az MX-5 – eredendő erényeit, a precíz kormányzást és a kiegyensúlyozott futóművet.

Ezek az év legszebb gépjárművei 23

Kia Optima Sportswagon

Az Optima kombi követi a Kia legújabb családi arculatát, ilyenformán a díj a koreai márka teljes termékpalettájának elismerése is egyben. A karakteres kombi formában nagyra értékelték, hogy a tervezőknek sikerült a döntött hátsó szélvédővel és az ejtett tetővonallal elrejteni a megnövelt hátsó túlnyúlásból (ez a nagyobb raktér miatt kell) fakadó optikai tömeget.

Ezek az év legszebb gépjárművei 24

Ferrari J50

A márka japán importjának 50. évfordulójára létrehozott, limitált példányszámú modell a hetvenes év nyolcvanas években közkedvelt, ám azóta elfeledett targa műfajt hozza vissza a maranellói márka stílustárába. A házon belül, Flavio Manzoni irányítása alatt kialakított dizájn radikális futurista; a műszaki alapokat a 488 Spider adja.

Ezek az év legszebb gépjárművei 25

Audi Q2

Nem kell formatervezési szakembernek lenni ahhoz, hogy lássuk: az Audi legkisebb crossoverét szinte szétfeszíti az energia, a magabiztosság. Ék alakú fényszórók keretezik a magasra emelt Single Frame hűtőrácsot, a mélyen tartott oldalablakok kupés karakterrel fűszerezik az összhatást, a hátsó kialakítás egyszerre idéz sportos családi autókat (tetőspoiler) és terepjárókat (fenékvédő lemez).

Ezek az év legszebb gépjárművei 26

PLA MAP III

[sc_cts_position slug="content040" clear="1"]

Ez az Argentínában tervezett és gyártott önjáró permetezőgép kiviteltől függően 2,9-4,1 köbméteres tartállyal rendelkezik. Sokoldalúságát, mozgékonyságát és takarékosságát olyan, a műfajban újdonságnak számító megoldásoknak köszönheti, mint a moduláris tartálykialakítás, a gépkezelő tömegét elbíró, közlekedő felületként szolgáló olaj- és üzemanyagtartályok, vagy a szénszálas kompozitból készített locsolókarok. A pilótafülke ergonomikus kialakítású, remek körkörös kilátást biztosít, a kezelőszerveket a kényelmes kartámaszra integrálták. A cég által alkalmazott új Dynamic Force formanyelv robusztus, dinamikus családi arculatot határoz meg a teljes termékportfoliónak.

Ezek az év legszebb gépjárművei 27

Hidromek HMK 640 WL

A török gyártású gumikerekes homlokrakodó tervezői figyelembe vették a gépkezelők szükségleteit és elvárásait. A bányák extrém környezetében szolgálatot teljesítő munkagép egyetlen darabból megformált gépházfedele megkönnyíti a karbantartás és javítást, az állítható kezelőkonzolon elektronikus joystick szolgál a vezetésre, az adatok és beállítások LED képernyőn jeleníthetők meg. A vezetőfülke kialakítás optimális védelmet nyújt rázuhanó tárgyak ellen, illetve borulás esetén.