A Red Dot  a világ egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű formatervezési díja, 1955 óta ítéli oda az esseni székhelyű Észak-Rajna-Vesztfáliai Formatervezési Központ. Három kategóriában – termék, koncepció és kommunikáció – osztályozzák az adott év termését, rendszerint 15 ezernél is több nevezést néznek át, hogy megtalálják a legkiválóbb dizájnt.

A Best of the Best kitüntetés a legjobbak között is csak a legeslegjobbnak jár ki: ezek a példamutató, maradandó értéket közvetítő dizájnok. Idén a több mint 5500 nevezett termékből mindössze 103 érdemelte ki a Red Dot: Best of the Best címet, közöttük néhány gépjármű is.

Ezek az év legszebb gépjárművei 2

Yamaha XSR900

A tervezők az anyagok nyers szépségét dizájnelemként használták fel. A tank kézzel polírozott alumínium lemez: nincs két egyforma XSR. Még a csavarok kialakítására is ügyeltek; a motorkerékpár szerkezeti elemeit az ismétlődő kör-motívum köti egységbe.

Ezek az év legszebb gépjárművei 3

Mazda MX-5 RF

Különleges, háromrészes, lenyitható keménytetejével az lett volna a furcsa, ha nem tüntetik ki a Mazda targa roadsterét. A zsűri azonban nem csak a formát, de a funkciót is nézte: a szerkezet minimális tömegét, a csomagtér alig csorbuló használhatóságát, a finom anyaghasználatot és az alapkonstrukció – azaz az MX-5 – eredendő erényeit, a precíz kormányzást és a kiegyensúlyozott futóművet.

Ezek az év legszebb gépjárművei 4

Kia Optima Sportswagon

Az Optima kombi követi a Kia legújabb családi arculatát, ilyenformán a díj a koreai márka teljes termékpalettájának elismerése is egyben. A karakteres kombi formában nagyra értékelték, hogy a tervezőknek sikerült a döntött hátsó szélvédővel és az ejtett tetővonallal elrejteni a megnövelt hátsó túlnyúlásból (ez a nagyobb raktér miatt kell) fakadó optikai tömeget.

Ezek az év legszebb gépjárművei 5

Ferrari J50

A márka japán importjának 50. évfordulójára létrehozott, limitált példányszámú modell a hetvenes év nyolcvanas években közkedvelt, ám azóta elfeledett targa műfajt hozza vissza a maranellói márka stílustárába. A házon belül, Flavio Manzoni irányítása alatt kialakított dizájn radikális futurista; a műszaki alapokat a 488 Spider adja.

Ezek az év legszebb gépjárművei 6

Audi Q2

Nem kell formatervezési szakembernek lenni ahhoz, hogy lássuk: az Audi legkisebb crossoverét szinte szétfeszíti az energia, a magabiztosság. Ék alakú fényszórók keretezik a magasra emelt Single Frame hűtőrácsot, a mélyen tartott oldalablakok kupés karakterrel fűszerezik az összhatást, a hátsó kialakítás egyszerre idéz sportos családi autókat (tetőspoiler) és terepjárókat (fenékvédő lemez).

Ezek az év legszebb gépjárművei 7

PLA MAP III

[sc_cts_position slug="content040" clear="1"]

Ez az Argentínában tervezett és gyártott önjáró permetezőgép kiviteltől függően 2,9-4,1 köbméteres tartállyal rendelkezik. Sokoldalúságát, mozgékonyságát és takarékosságát olyan, a műfajban újdonságnak számító megoldásoknak köszönheti, mint a moduláris tartálykialakítás, a gépkezelő tömegét elbíró, közlekedő felületként szolgáló olaj- és üzemanyagtartályok, vagy a szénszálas kompozitból készített locsolókarok. A pilótafülke ergonomikus kialakítású, remek körkörös kilátást biztosít, a kezelőszerveket a kényelmes kartámaszra integrálták. A cég által alkalmazott új Dynamic Force formanyelv robusztus, dinamikus családi arculatot határoz meg a teljes termékportfoliónak.

Ezek az év legszebb gépjárművei 8

Hidromek HMK 640 WL

A török gyártású gumikerekes homlokrakodó tervezői figyelembe vették a gépkezelők szükségleteit és elvárásait. A bányák extrém környezetében szolgálatot teljesítő munkagép egyetlen darabból megformált gépházfedele megkönnyíti a karbantartás és javítást, az állítható kezelőkonzolon elektronikus joystick szolgál a vezetésre, az adatok és beállítások LED képernyőn jeleníthetők meg. A vezetőfülke kialakítás optimális védelmet nyújt rázuhanó tárgyak ellen, illetve borulás esetén.