Évről évre feszült figyelemmel várjuk a különböző minőségi, ügyfélelégedettségi felmérések eredményeit, de hajlamosak vagyunk átugorni a jelentéseknek azon passzusait, amelyekben nem autókat, hanem autógyárakat minősítenek.

A J.D. Power piaci vizsgálatán persze ezt is ellenőrzik, méghozzá bonyolítások nélkül: az számít, hogy mely üzemek termékeinél tapasztalható a legkevesebb probléma. Konstrukciós hibákat nem vesznek figyelembe, csupán a meghibásodások és gyártási hibák számítanak. Átadnak egy globális elsőségi díjat – ez a platina díj –, valamint régiónként egy-egy arany- és ezüstérmet.

Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz 1
Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz 2

Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz

Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz

Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz 6
Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz 7
Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz 8
Fotó megosztása:

Idén a Toyota kjúsúi üzeme nyerte el a platina díjat, itt készülnek a Lexus ES és RX modellek. Észak-Amerikában a GM Indiana állambeli Fort Wayne (Chevrolet Silverado, GMC Sierra) üzeme kapott aranyérmet, míg Európa legkiválóbb autógyárának a Porsche lipcsei létesítményét választották, ahol Cayenne és Macan típusok készülnek.

Az ezredfordulóig visszatekintve nem sokszor győzött más, mint Toyota-gyár: 2015-ben a BMW dél-afrikai üzeme (BMW 3; a lenti képen), 2012-ben a Honda szuzukai gyára (CR-Z, Fit/Jazz), 2010-ben és 2008-ban a Daimler egy-egy létesítménye (Dél-Afrika, Mercedes C-osztály; illetve Sindelfingen, CL-, CLS-, E- és S-osztályok) lett az abszolút legjobb. 2007-ben a Ford michigani Wixom üzeme (Lincoln Town Car) produkálta a legjobb minőséget, de ezektől eltekintve 2000 óta kizárólag Toyota és Lexus üzemek kapták meg a legjobb minősítést – az idei győztes Kjúsú és a Tahara üzem négyszer-négyszer, a cég kanadai gyára kettőször kapott platina minősítést, de további négy létesítmény is kiérdemelte a legmagasabb minőséget jelző plakettet. 2016-ban egyébként két üzem holtversenyben végzett az abszolút élen: a már említett Kjúsú és a Lexus georgetowni gyártóegysége (Kentucky, USA) ugyanolyan kevés hibával tudott gyártani.

Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz 9

 

Elvittük a Suzukit Európa legmagasabb pontjára. Izgalmas volt. Nézd meg a képeinket! Kattints!

Ha itt gyártották az autód, megnyugodhatsz 10