Babypod 20 – így hívják azt a különleges szerkezetet, amelyet az Advanced Healthcare Technology (AHT) nevű szervezettel közösen fejlesztett ki és gyárt a Williams-csoport technológiai leányvállalata.

A szénszálas anyagból készült szállítórendszer akár 20 g negatív gyorsulással járó ütközést is képes elviselni. A rendszert az a londoni Great Ormond Street Hospital teszteli használatban, amelyik eleve tanácsadóként működött közre annak kialakításban.

A Babypod 20 bármilyen szabványos hordágyhoz biztonságosan rögzíthető, így kézben, mentőautóval, de akár helikopterrel is szállítható. Segítségével kiválthatók a szabványos inkubátorok, amelyek nem csak nagyok és drágák, de használatukhoz áramra van szükség, ami bizonyos körülmények között megoldhatatlan helyzetet teremt a mentőalakulatoknak.

Forma 1-es technológiával mentik az újszülötteket 1

A Forma 1-es szerkezeti fejlesztésekkel és diagnosztikai rendszerekkel szerzett tapasztalatok alapján létrehozott Babypod 20 két évnyi kutatás és fejlesztés nyomán jött létre. A végtermék jóval könnyebb a kiindulási koncepciónál, nagyobb az energiaelnyelő képessége, ráadásul használatát tologatható, dönthető kialakítás tette praktikusabbá, kényelmesebbé és biztonságosabbá.

A Babypod 20-at a Williams angliai (Grove, Oxfordshire) központjában gyártják majd, a tervek szerint évek alatt folyamatosan felfuttatva a darabszámot, amelyekről egyébként ugyanúgy nem szól a cég közleménye, mint a költségekről.