Gyakran okoz gondot a mentősöknek, tűzoltóknak hogy nem kapják az elsőbbséget vagy nehezen jutnak át egy kereszteződésen, feltorlódott autósorok között mégpedig azért, mert a sofőrök nem tudják honnan is érkezik szirénás jármű. Erre a problémára kerestek megoldást kutatok.

A Ford kifejlesztett egy technológiát, ami a rendőr-, mentő- és tűzoltóautókból jelet küld a közelben tartózkodó autósoknak, így azok pontosan tudják, merről érkezik a jármű, és milyen messze van.

A megoldás jelenleg hangjelzéssel és a műszerfalon felvillanó fényjellel figyelmezteti az autósokat, de idővel arra is képes lehet, hogy optimális megoldást javasoljon arra, hová húzódjanak le, ha biztonságosan utat akarnak adni.

A vészhelyzeti szolgálatok munkájában fontos tényező az idő, ez a technológia pedig értékes másodperceket jelenthet számukra. A Szirénázó Járműre Figyelmeztető technológiáját az egymással kommunikáló járműveket vizsgáló projekt keretében mutatat be Nagy-Britanniában a Ford.
Izgalmas újítás segíthet a mentősöknek 1

Persze nem ez az egyetlen újítást, ami kihasználja majd a jövőben a járművek közötti kommunikációt, de olyan technológiát is tesztelnek, amely a balesetveszélyre figyelmezteti az útkereszteződéshez közelítő autósokat. Ha a rendszer valósnak ítéli az ütközésveszélyt, mindkét vezetőt figyelmezteti, hogy lassítsanak vagy álljanak meg. Ilyen helyzet lehet, ha oldalirányból egy olyan autó tart a kereszteződés felé, amely nem veszi figyelembe a közlekedési lámpa piros jelzését.Egy másik megoldás arra figyelmezteti a vezetőt, ha egy előtte haladó, de a kanyar miatt nem látható autó vészfékez.

Addig is, amíg az autód nem mondja, meg mit tegyél ha meghallod a szirénát, maradj higgadt, gondold át hogyan adhatsz neki szabad utat. Nézz ki egy helyet, ahová biztonságosan lehúzódhatsz, és állj meg ott! Az irányjelzővel mutasd egyértelműen a többi közlekedőnek, hogy lehúzódsz!