Sebesség-ellenőrzés

6 KRESZ-tábla, amit nagyapáink még nem ismertek 1

A legtöbb esetben a fix traffipaxok előtt láthatjuk ezeket a táblákat, amik arra figyelmeztetnek, hogy itt bizony sebesség-ellenőrzés lesz.

Környezetvédelmi zóna

6 KRESZ-tábla, amit nagyapáink még nem ismertek 2

A Környezetvédelmi zóna tábla azt jelzi, hogy a Környezetvédelmi zóna vége jelzőtábláig az úton (övezetben) gépkocsik nem közlekedhetnek. A kiegészítő jelzőtábla jelzi azon környezetvédelmi igazolólaphoz tartozó – a hatósági jelzésen (rendszámtáblán) elhelyezett – matrica színét, amellyel rendelkező gépkocsira a behajtás tilalma vonatkozik. A behajtási tilalom alól az út kezelője felmentést adhat.

Torlódás

6 KRESZ-tábla, amit nagyapáink még nem ismertek 3

A Torlódás tábla azt jelzi, hogy az úton forgalmi akadályt képezhetnek a feltorlódott járművek. Az Európában számos helyen alkalmazott táblával a ráfutásos balesetek előzhetők meg a nagy forgalmú szakaszokon.

Tartson jobbra

6 KRESZ-tábla, amit nagyapáink még nem ismertek 4

Főleg az M7 autópályán találkozhatunk ezzel a táblával, ami arra figyelmeztet, hogy tarts jobbra. A Magyar Közút tapasztalatai szerint, ahol azonos irányban legalább három forgalmi sávot használhatnak a közlekedők, ott inkább a középső és belső sávot választják, nem sorolnak ki a külső sávba, ami óriási hiba. Ezzel csökkentik az autópálya forgalomáteresztő képességét, valamint balesetveszélyt is okozhatnak.

Ha valaki nem tartja be ezt a szabályt, a helyszínen akár 15 ezer forintos, míg kiküldve 30 ezer forintos bírságra is számíthat.

Zebra előtt, a bringásoknak

6 KRESZ-tábla, amit nagyapáink még nem ismertek 5

A KRESZ világosan kimondja, hogy bringával zebrára hajtani tilos. Csak tolva lehet közlekedni kijelölt gyalogosátkelőn, ha biciklivel közlekedünk. Erre nagyon figyelj, mert az autósok nem számítanak rá, hogy Te nagy sebességgel ráhajtasz a zebrára, mondván ott úgyis meg kell állnia az autóknak.

Nyitott kerékpársáv

6 KRESZ-tábla, amit nagyapáink még nem ismertek 6

A nyitott kerékpársáv a bringások számára kijelölt forgalmi sáv, amelyet különleges esetekben egyéb járművek is használhatnak egyirányú közlekedésre. Autók akkor hajthatnak rá, ha erre előzéshez vagy a szemből érkező jármű elől való kitéréshez van szükség. Ezen túl a jobbra kanyarodáshoz is a nyitott kerékpársávot kell igénybe venniük.