Az egyik legnagyobb számítástechnikai beszállítóval, az Nvidiával kötött együttműködési megállapodást a Toyota. A cél az autógyártó autonóm mobilitási technológiáinak – azaz önjáró autóinak – a további fejlesztése.

A Toyota még tavaly hozta létre észak-amerikai kutatóbázisát, ahol az önálló közlekedésre alkalmas járműtechnológiákat fejleszti, a teljesen önműködő autóktól kezdve a részlegesen önjáró, vezetőtámogató megoldásokig.

Az Nvidia, amely alapvetően grafikus kártyák gyártójaként szerzett nevet magának, ám az utóbbi években a mesterséges intelligenciával kezdett foglalkozni, és egyre több autógyárral köt beszállítói szerződést, azt a szuperszámítógépet adja, amely a kameráktól, radaroktól és egyéb érzékelőktől folyamatosan érkező, nagy mennyiségű adatot képes feldolgozni, értelmezni és azok alapján megfelelően reagálni saját környezetére.

A felek nem határozták meg az együttműködés időtartamát, és a végtermék megvalósítására sem tűztek ki határidőt, ám amint az Nvidia autóipari ágazatának igazgatója elmondta, a tesztelés fázisán már túl vannak, most már a piacérett termék fejlesztése és bevezetése van soron.

Az Nvidia a közelmúltban az Audival és a Mercedesszel is kötött már hasonló tartalmú megállapodást.