Szombaton is komoly zivatar csapott le az ország több területére is, helyeként még jég is esett. Az alábbi döbbenetes videót az Időinfó rakta ki a Facebook oldalára. A képsorokon jól látható, hogy a víz és a jég teljes szélességében zúdul le Gyöngyös utcáin. Jelenleg Magyarországon 14 megyében van érvényben figyelmeztetés a heves esőzések és a jég miatt.

A nagy mennyiségű víz cseppet sem tesz jót az autóknak, különösen akkor nem, ha alulról jön. Márpedig árvíz esetén általában ez a helyzet. Ilyenkor a jellemzően cseppet sem tiszta víz beszivárog a legkisebb réseken is, az ajtótömítések sem nyújtanak kellő védelmet és lassan megtelik vízzel a lábtér. A különböző anyagokkal együtt érkező víztől pedig büdös lesz a szőnyeg és a kárpit, a szivacsok mind magukba szívják és örökké érezhető marad. Az elektromotorok pedig szintén nem viselik jól a nedvességet, ezért biztosan mindnek vége lesz.

Általános alapelv, hogy tengelymagasságig érő vízben szinte biztosan megússza a kocsi az átkelést. Ha még magasabbra emelkedik a víz, illetve még mélyebbre gázolunk bele, drukkolhatunk a generátor, az önindító épségéért, meg persze azért, hogy ne szívjon vizet a motor. A víz ugyanis nemhogy elégni nem fog a hengerekben, a dugattyú sem tudja összenyomni – leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar, ha nem kiszakítja a blokk oldalát.

Korábban már részletesen foglalkoztunk vízkáros autókkal. Hogy szabad-e ilyet venni, illetve mit szól hozzá a biztosító, ebből a cikkből megtudhatod!