A Speedmarathont április 19-én reggel hattól másnap reggel hatig tartották volna, de az időjárás miatt lefújták. A rendőrség azt ígérte, tájékoztatást ad az új időpontról, de most csak egy közleménnyel találkoztunk.

Ezek szerint a rendőrség április 21-én és 22-én a közúti forgalomban részt vevő járművek sebességének fokozott ellenőrzését végezte. A Tispol Speed európai ellenőrzés keretében elsősorban a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területein kívüli szakaszain, illetve a lakott területek közútjain érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség megtartását vizsgálták.

Hazánkban a kétnapos sebesség-ellenőrzés során összesen 2750 gyorshajtó ellen indult eljárás. Átlagosan minden negyedik ellenőrzés a szabályszegő helyszíni leállításával járt. A leállításos ellenőrzések alkalmával 634 főt értek tetten a megengedett sebesség túllépése miatt. Közülük 416 fővel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak (esetükben a sebességtúllépés mértéke nem volt kimagasló, továbbá a járművezetők egyértelműen elismerték a felelősségüket), 18 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A többi esetben közigazgatási eljárás veszi kezdetét.

A leállítás nélküli ellenőrzések keretében rögzített gyorshajtások száma 2116 volt. A leállítás nélküli ellenőrzések zöme fix telepítésű, automata készülékek által történik, de előfordulnak olyan mobil sebességmérővel rögzített események is, amikor a jogsértő jármű vezetőjének leállítása biztonsági vagy egyéb okból nem lehetséges.

Az ORFK szóvivője a Vezess kérdésére azt nyilatkozta, hogy “ez nem a lefújt Speedmarathon, hanem egy teljesen más, de szintén európai ellenőrzés volt”. A lefújt ellenőrzést megtartják majd valamikor, erről előzetesen tájékoztatást is adnak.