Zsugorított Kodiaq – ezt a hasonlatot már a tegnapi, cseh autópályán rögzített videofilm kapcsán elsütöttük, de a most közzétett, hivatalos kémfotókon (amelyeken még elmaszkírozva kelletti magát a Karoq) még inkább tetten érhető a nagyobb rokon hatása.

A Karoq a VW Tiguan és a SEAT Ateca ikertestvéreként 4382 mm hosszú, szélessége 1841, magassága 1605 mm. A tengelytáv a hajtásképlettől függ: az alapverzió 2638 mm hosszú, a 4×4-es nyolc milliméterrel rövidebb. A csomagtartó alaphelyzetben 521 literes, a hátsó üléseket ledöntve 1630-ra bővíthető. A hátsó ülések egyébként külön kérésére hosszirányban tologathatók; a VarioFlex rendszer révén 479 és 588 liter között lehet a raktér kapacitása. Valóban egyedülálló szolgáltatásként a hátsó ülések teljesen kiszerelhetők: ilyenkor 1810 literes üreget kapunk.

Ami a fedélzeti kommunikációt illeti, érintőképernyő, wifi-hotspot, akár 4G-s internetkapcsolat, valamint 2018-tól alapáras vészhívó gomb kerül a kocsiba. Android Auto, Apple CarPlay, indukciós telefontöltő lemez – ezekről ma már szót sem érdemes ejteni.

Ka_0012

Vezetőtámogató rendszerekből sávban tartás, parkolósegéd, dugókövető funkció, gyalogosérzékelő vészfékrendszer, holttérfelügyelet, valamint az utánfutóval történő manőverezést segítő berendezés áll rendelkezésre. Lesz táblafelismerés is, a tájékoztatás a Škodánál először alkalmazott digitális, konfigurálható műszeregységen jelenik meg.

A fényszóró akár LED fényforrással is megrendelhető, motorból pedig ötféle áll rendelkezésre, ebből négy korábban nem volt elérhető. A lökettérfogat 1,0 és 2,0 liter között változik, a teljesítménytartomány 115-től 190 lóerőig tart. Minden motor turbós, közvetlen befecskendezéses és fékenergia-visszanyerős, a hatfokozatú kézi váltó mellé minden motorhoz kérhető hétfokozatú DSG. A csúcsdízel kizárólag duplakuplungos automata váltóval elérhető; ennél a motornál az összkerékhajtás is alapáras.

Ka_004

A világpremier május 18-án lesz, a piaci bevezetés az év második felében várható. Az autóról rettentő hosszú videót tett közzé a Škoda, azt ide kattintva nézheted meg.