A kormány honlapján két, közlekedéssel kapcsolatos rendelettervezet is megjelent – írta a Napi.hu. Az egyik kitér arra, hogy a jogosítvány jelenleg személyazonosság igazolására a kiállításától számított tíz évig, a 65. életévüket betöltöttek esetében viszont határidő nélkül alkalmas.

A módosítás szerint személyazonosság igazolására a vezetői engedély az egészségügyi érvényességi időpontjáig, de a 65. életévüket betöltöttek esetében a vezetői engedély érvényességi idejének lejártát követően is alkalmas.

Szigorítja a rendelet a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat is. Így például a műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van. Szintén új szabály, hogy a biztos díjazása nem kapcsolódhat az adott műszaki vizsgálat eredményéhez.

Itt kapták a legtöbb bírságot az autósok – lista!

Szintén a műszaki vizsgához kapcsolódó új szabály, hogy ha komoly hiba miatt “bukik meg” a jármű, akkor a forgalmi engedély két hónappal meghosszabbítható, de a járművel csak a javítóhelyig lehet közlekedni.

Amennyiben a jármű műszaki állapota komoly vagy veszélyes hiányosságban szenved, akkor nem csak az üzembentartó, hanem a járművezető is bírságolható, de ez utóbbi csak a bírságtétel 20 százalékát fizeti. Például ha a kerék, a gumiabroncs, vagy a fék és a kormány szenved komoly hiányosságban (mert veszélyezteti a többi közlekedőt), akkor a bírság személyautónál 40 ezer, míg teherkocsinál 100 ezer forint. Amennyiben ezek már veszélyes hiányosságok (a közúti közlekedés biztonságára közvetlen és azonnali veszélyt jelentenek), akkor a bírság – az előbbi sorrendeben – 100 ezer, illetve 400 ezer forint. E tételek 20 százaléka a sofőr büntetése.

Aki használt autót hoz be külföldről, annak jövő év május 20-tól az eladó országában, a műszaki vizsgálatok igazolásáról kiállított “Műszaki vizsgálati bizonyítvány”-t is be kell mutatnia.

Forrás: Napi.hu