231 lóerős, a leömlőbe integrált turbófeltöltővel szerelt négyhengeres benzinmotor hajtja a Countryman John Cooper Works kiadásának mind a négy kerekét. A motorhoz hatfokozatú kézivagy nyolcas automata sebességváltó csatlakozik, az égéstermékek krómozott dupla kipufogóvégen át távoznak, választhatóan érces hanghatás kíséretében vagy diszkréten.

Az autót nehéz összetéveszteni mezei rokonaival: a lökhárítón például méretes légbeömlők foglalják el a normál kivitelen a ködfények és a nappali világítás által elfoglalt helyet. A fényezés is egyedi, legalábbis Rebel green, azaz lázadó-zöld színt kizárólag a JCW Countryman kaphatja meg.

A nagy motorteljesítmény és a sportos hangolás (a fékeket pl. a Brembo szállítja) ellenére megőrizte sokoldalúságát a 4,3 méteres crossover: a hátsó ülések nem csak három részre osztva dönthetők, de 13 cm távon tologathatók is. A csomagtartóból piknikpad hajtható ki, amely két felnőtt részére biztosít ülőalkalmatosságot beszélgetéshez, horgászáshoz, sütögetéshez. A motoros hátfalnyitás opciós.

MINI John Cooper Works Countryman (10)